main logo
444

Camera de Comerț și Industrie Republica Moldova-China, lansată

După aproape două luni de când 18 companii din Republica Moldova au anunțat intenția de a fonda Camera de Comerț și Industrie Republica Moldova-China, la Chișinău a fost lansată deja această structură.

Camera de Comerț și Industrie Republica Moldova-China, lansatăCamera de Comerț și Industrie Republica Moldova-China, lansată

Președintele ale al Camerei, Boris Foca, susține că organizația va fi o platformă care își propune  să asigure o mai bună interacțiune dintre oamenii de afaceri din cele două țări. De asemenea, se dorește creșterea în economia națională a investițiilor companiilor din China, precum și a schimburilor comerciale, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Boris Foca a menționat că Republica Moldova și China au legături economice stabilite cu mulți ani în urmă. Însă necesitatea înființării Camerei de Comerț și Industrie a apărut ca urmare a ascensiunii schimburilor comerciale și relațiilor economice și comerciale tot mai strânse dintre ele două țări.

Potrivit lui Boris Foca, obiectivul imediate ale Camerei de Comerț și Industrie Moldova – China este de a stabili un dialog de colaborare cu Guvernul, astfel ca noua structură să fie inclusă în comisiile mixte. Un alt obiectiv este desemnarea a câte un reprezentant al Camerei în nordul și în sudul țării, astfel ca să fie stabilite parteneriate de colaborare între zonele respective. Potrivit lui Boris Foca, organizația a primit aviz de a fi membră în Camera Internațională de Comerț Silk Road, formată din 150 camere de comerț din 77 de țări. 

Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a afirmat că de-a lungul anilor în țara noastră au fost create mai multe Camere de Comerț bilaterale care au reprezentat un imbold serios de creștere și prin intermediul cărora au fost realizate mai multe investiții străine în Republica Moldova.

„Și astfel au fost stabilite mai multe colaborări economice cu diverse companii din străinătate. China este un partener comercial important pentru țara noastră. Anual comerțul dintre Republica Moldova și China crește cu aproximativ 20% atât la exporturi, cât și la importuri, a mai afirmat Sergiu Harea.

Nicolae Vasilescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, a menționat că noua structură economică este una importantă. Potrivit lui, Camera bilaterală din România va sprijini dezvoltarea noii instituții, având o experiență de peste 22 de ani de activitate. În prezent, ea este formată din peste 300 de companii.

Nicolae Vasilescu spune că două deziderate pentru Republica Moldova sunt mărirea exporturilor produselor moldovenești în China și atragerea a cât mai multor investiții ale companiilor din China în economia moldovenească.

„În contextul geopolitic internațional, China a devenit o alternativă. În prezent, majoritatea companiilor din țările dezvoltate investesc în China și această alternativă este una viabilă și pentru Republica Moldova. Noi vom acorda suport și expertiză în continuare Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Chineze, vom lucra în echipe mixte și vom merge împreună la evenimente economice în China, astfel ca să stabilim cât mai multe colaborări economice”, a mai afirmat Nicolae Vasilescu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării