main logo
8328

Buzu: Am putea recalcula compensațiile la gaz și energie termică

Cei nemulțumiți de nivelul de compensare a facturilor la gaz și energie termică au acum posibilitatea să solicite revizuirea acestor plăți. Potrivit ministrului, cei care consideră că gradul de vulnerabilitate a fost evaluat incorect au dreptul să ceară o recalculare a compensațiilor, a declarat ministrul Muncii, Alexei Buzu, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Buzu: Am putea recalcula compensațiile la gaz și energie termicăFoto: simbol

Buzu a declarat că cei care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate pot solicita o recalculare, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

„Cei care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate pot solicita o recalculare. Dacă ați primit un nivel de compensație mai mic și noi în decembrie am constatat că s-au strecurat anumite erori, în luna ianuarie-februarie veți primi compensația recalculată”, anunță Buzu.

Această măsură vine în contextul unei atenții crescute acordate problemelor legate de costurile ridicate ale gazelor și energiei termice, cu mulți cetățeni exprimând nemulțumire față de nivelul compensațiilor primite. Ministrul Buzu a subliniat importanța transparenței și corectitudinii în evaluarea vulnerabilității și a asigurat publicul că Guvernul este dedicat corectării eventualelor erori în sistemul de compensare.

Pragurile celor șapte categorii de vulnerabilitate:

  1. Consumatori non-vulnerabili: Inclusiv cei care dețin bunuri imobiliare locative în valoare de peste patru milioane de lei, membrii cărora au realizat dividende mai mari de un milion de lei în anul precedent, și gospodăriile pentru care energia reprezintă mai puțin de 5% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  2. Vulnerabilitate primară: Consumatorii pentru care achitarea facturilor pentru energie ar reprezenta între 5% și 10% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  3. Vulnerabilitate scăzută: Energia ar reprezenta între 10% și 20% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  4. Vulnerabilitate medie: Energia ar reprezenta între 20% și 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  5. Vulnerabilitate ridicată: Energia ar reprezenta peste 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  6. Vulnerabilitate foarte ridicată: Veniturile gospodăriei sunt mai mici decât coșul minim de consum și cu 60% mai mari decât acest coș.
  7. Vulnerabilitate extremă: Veniturile gospodăriei sunt sub 60% din valoarea coșului minim de consum.

Știri.md amintește că, la data de 22 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime și prețurile compensate la energia electrică, termică și gaze naturale pentru consumatorii casnici.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică s-a efectuat automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie. Cetățenii pot vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie.

Pe 5 decembrie, platforma online compensatii.gov.md a adus la cunoștința publicului categoriile de vulnerabilitate energetică în cadrul programului de compensații pentru consumatorii moldoveni.

La sfârșitul lunii noiembrie, în sistemul de compensații la plata resurselor energetice au depus cereri peste 720.000 de gospodării.

Așadar, persoanele care au fost incluse în categoria primară și fără vulnerabilitate vor achita același preț pentru gazele naturale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării