main logo
746

Bugetul de stat pentru 2019, aprobat de Guvern fără dezbateri

Proiectul privind bugetul de stat pentru 2019 a fost aprobat, cu puțin timp în urmă, de Guvern.

Bugetul de stat pentru 2019, aprobat de Guvern fără dezbateri

Principala lege financiară a statului a fost făcută publică abia astăzi și a trecut de Executiv fără dezbateri, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Documentul prevede venituri în sumă de 42,1 miliarde de lei (în creștere cu 14% față de anul trecut), cheltuieli de 47,6 miliarde de lei (creștere cu 13,5%) și un deficit de 5,5 miliarde de lei.

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, bugetul de stat pentru anul viitor se bazează pe o creștere economică estimată la 4%, o inflație de 4,9 la sută, un avans al exporturilor de 13,5 la sută și al importurilor - de 9,4%.

Potrivit proiectului, pentru fondul rutier sunt stabilite mijloace în sumă de peste un miliard de lei, iar pentru Programul de reparație a drumurilor publice naționale (în limitele localităților), locale, comunale și a străzilor – în sumă de 950 de milioane de lei, etc. Pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” se prevăd alocații în sumă de 80 de milioane de lei, inclusiv 50 de milioane de leim pentru onorarea garanțiilor de stat în cadrul Programului.

De asemenea, pentru proiectarea şi construcţia Arenei Chișinău sunt pplanificate 100 de milioane de lei, în calitate de aport în capitalul social al SRL-ului noului creat.

Bugetul de stat pentru anul viitor stabileşte că, la situaţia din 31 decembrie 2019, datoria de stat internă nu va depăşi 25,7 miliarde de lei, datoria de stat externă – 36,9 miliarde de lei.

Totodată, astăzi este examinat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 şi cel al Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2019.

Proiectele urmează să fie transmise spre examinare Parlamentului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării