main logo
817

Borosan: Spre deosebire de malul drept, cel stâng nu are alternative energetice

Malul drept al Nistrului este mai pregătit din punct de vedere energetic decât malul stâng, care nu are nicio alternativă. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, potrivit căruia cedarea celor 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi către malul stâng nu pune în pericol securitatea energetică a malului drept.

Borosan: Față de malul drept, cel stâng nu are alternative energeticeFoto: IPN

Oficialul dă asigurări că malul drept al Nistrului are atât rezerve de gaz, cât și posibilitatea de a procura gaz din surse alternative, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii, înțelegerea cu Tiraspolul privind cedarea volumelor de gaz de la Gazprom în schimbul energiei electrice este una avantajoasă.

„Noi acum putem semna contracte cu operatori și transporta gaz din alte surse. În plus, avem o rezervă de 220 de milioane de metri cubi de gaz stocat. Nu putem spune același lucru despre partea stângă a Nistrului. Noi avem o stabilitate a sistemului energetic și, în plus, malul drept este mult mai pregătit din punct de vedere energetic, spre deosebire de malul stâng, care nu are alternativă”, a spus Constantin Borosan în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Oficialul mai spune că funcționarea la capacitate maximă a centralei de la Cuciurgan, prin vinderea energiei electrice malului drept, este și în beneficiul Ucrainei, întrucât asigură stabilitatea sistemului energetic în întreaga regiune.

„Regiunea Odesei este un mare consumator de energie electrică și funcționarea centralei de la Cuciurgan permite menținerea echilibrului energetic în regiune. Bineînțeles că în timpul negocierilor s-a discutat despre un preț mai mic la energia electrică, noi am explicat că oamenii nu-și permit să achite un preț mare la electricitate, noi am insistat pe prețul care era în contractul anterior de 62 de dolari pentru un MW, dar a fost convenit prețul de 73 de dolari”, a mai spus secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Sâmbătă, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. De asemenea, a fost convenită extinderea contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023. 

Astfel, Chișinăul cumpără în luna decembrie de la MGRES 204 mii MW la un preț de 73 de dolari, iar în schimb, Moldovagaz oferă părții stângi a Nistrului toate cele 5,7 milioane m3 de gaz livrate de Gazprom pentru întreaga Republică Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării