main logo
16567

Boom salarial la Guvern: În unele ministere lefurile s-au dublat

Anul trecut, cele mai mari salarii le-au primit angajații din Ministerul Mediului, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, iar la polul opus se află angajații Aparatului președintelui Republicii Moldova, arată un studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Boom salarial la Guvern: În unele ministere lefurile s-au dublatFoto: capital.market.md

Astfel, la 1 august 2023, salariul mediu lunar la Ministerul Mediului constituia 28.521,1 lei pe lună, în creștere de peste două ori comparativ cu aceeași perioadă din 2022 (13.549,6 lei), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

În aceeaşi perioadă, angajaţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale beneficiau de un salariu mediu de 27.811,8 lei pe lună, de 2,35 ori mai mare decât în 2022 (11.846,1 lei).

Datele studiului IPIS relevă că majorări de peste 50% ale salariului mediu s-au înregistrat în majoritatea ministerelor (Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Apărării, Cancelaria de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Culturii).

În acelaşi timp, remunerarea angajaţilor Secretariatului Parlamentului a înregistrat o creştere mai mică cu 10%, constituind 23.386,1 lei pe lună.

Totodată, datele studiului relevă că de cea mai mică remunerare beneficiază angajaţii Aparatului președintelui Republicii Moldova – doar 15.187,6 lei pe lună. Aceasta, chiar şi în condiţiile unei majorări cu circa 60% a salariilor din 2023, comparativ cu 2022.

În consecinţă, conform datelor din august 2023, ponderea posturilor vacante în biroul președintelui ţării era de 39%, iar în Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării – de peste 25%.

Potrivit IPIS, nivelul de salarizare din instituţiile publice este insuficient, necompetitiv și inechitabil, ceea ce duce la o criză de angajaţi.

Autorii studiului susţin că sistemul de salarizare din Republica Moldova necesită reforme profunde, pentru creșterea atractivității și atragerea specialiștilor în sectorul public.

„Ca să parcurgem cu succes și rapid această cale de aderare la Uniunea Europeană și negocieri, noi avem nevoie de un corp profesionist, suficient și bine plătit al funcționarilor publici. Acest sistem de salarizare necesită reforme serioase, trebuie să fie mai simplu, mai clar, atractiv pentru a trage oamenii calificați, cu studii necesare”, a subliniat Vlad Kulminski, directorul executiv al IPIS.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării