main logo
3185

Bomba tarifelor ce poate exploda după alegerile parlamentare

Imediat după alegerile parlamentare Republica Moldova se poate confrunta cu o creștere semnificativă a tarifelor la gazele naturale, care va provoca și o scumpire și a alor servicii.

Bomba tarifelor ce poate exploda după alegerile parlamentare

În acelaşi timp în calculul tarifului mediu pentru anul 2018 a fost inclus un preţ mediu de doar 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel doar în ultimul trimestru al anului trecut, când importul este de circa 400.000.000 metri cubi (40% din consumul mediu anual) preţul de import a fost cu o sută de dolari mai mare decât cel inclus în tarif.

Doar aici s-a format o deviere financiară de circa 700.000.000 de lei, iar dacă mai luăm în calcul şi devierile din trimestrele precedente, apoi diferenţa este mult mai semnificativă şi poate fi recuperată doar din tarif. 

O estimare preliminară arată că ar putea fi necesară o ajustare cu 20% a tarifelor la gazele naturale. Cât de solvabilă este Moldovagaz și riscul major ce o paște pe compania moldo-rusă.

Un alt factor îl constituie creşterea salariilor, cu care se laudă actuală guvernare, dar şi necesitatea în investiţii în sector.

E adevărat că există mai multe necunoscute. Mai ales în condiţiile în care atât ANRE, cât şi Moldovagaz dau dovadă de o lipsă totală de transparenţă, iar informaţia despre volumul şi preţul gazelor importate de la Gazprom nu mai este făcută publică deja de aproape doi ani.

Ajustarea tarifelor va avea loc în trimestrul doi. O eventuală majorare a tarifelor la gaze va duce la ajustări de tarife şi la alte utilităţi: de la energia electrică şi termică la serviciile de alimentare cu apă.

Un alt factor îl constituie şi preţul mediu care va fi plătit la achiziţia de curent electric începând cu 1 aprilie 2019 de la Centrala de la Cuciurgan şi din Ucraina, care ar putea să crească.

Majorarea preţului la gaze în regiune, cu siguranţă că a avut şi are un impact negativ asupra costului energiei. Alternative nu prea există. Mai ales că în prezent în România preţul energiei este cu 30-50% mai mare, iar costurile de import sunt mari.

Până şi Banca Naţională a Moldovei remarcă în ultimul raport asupra inflaţiei că există incertitudini cu privire la momentul şi magnitudinea ajustarii tarifelor la serviciile reglementate.

Prognoza pe termen mediu a inflaţiei are la baza unele ajustări importante de tarife la anumite servicii în a doua parte a anului 2019, ca urmare a preţurilor mai mari pentru resursele energetice, dar şi a unor devieri financiare în anumite sectoare ale economiei autohtone.

Având în vedere că tarifele la unele servicii reglementate produc un impact social considerabil asupra populaţiei, momentul ajustării acestora poate fi fundamentat nu doar de factori economici, dar şi de urmărirea unor obiective sociale. Prin urmare, momentul şi magnitudinea ajustărilor de tarife nu pot estimate cu un grad suficient de încredere", se arată în raportul BNM.

Aşa că noua componența a Consiliului de administraţie al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în care au ajuns fostul șef al Curții de Conturi, doi vicepremieri și fostul șef al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe va avea o sarcină destul de dificilă.

Veaceslav Untilă, noul director general al ANRE promite într-un interviu pentru Tribuna, o abordare mai strictă în ceea ce ţine de politica tarifa.

Potrivit lui, aceasta trebuie să fie una adecvată principiilor economiei de piaţă, astfel încât să asigure şi profitabilitatea întreprinderilor ce activează în sferele reglementate de ANRE, dar şi drepturile consumatorilor.

Principiul „eficienţă maximă  la costuri minime” trebuie să fie nu unul declarativ, ci real, iar ANRE trebuie să se asigure că el stă la baza tuturor activităţilor din domeniile reglementate”, a declarat noul şef al Consiliului de administraţie al ANRE.

Actualele tarife la gaze au fost aprobate de ANRE pe 16 martie 2018, când s-a decis o reducere cu circa 20% de la 1 ianuarie 2018, care era aplicată doar în cazul consumatorilor casnici.

Administraţia Moldovagaz s-a arătat nemulţumită atunci de decizia ANRE, susţinând că reducerea de tarif ar trebui să fie cu doar 11% pentru a nu afecta stabilitatea financiară a întreprinderii şi planurile ei de dezvoltare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării