main logo
519

BNS: Numărul vitelor din gospodăriile moldovenilor casnice scade rapid

Numărul vitelor și păsărilor crescute în gospodăriile casnice ale moldovenilor este în scădere continuă.

BNS: Numărul vitelor din gospodăriile moldovenilor casnice scade rapidFoto: economica.md

Potrivit Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului curent, în gospodăriile de toate categoriile din Republica Moldova  a fost înregistrată reducerea producției vitelor și păsărilor în masă vie cu 3,1%, care a fost influențată de scăderea producției în gospodăriile populației cu 6,6%, transmite Știri.md cu referire la economica.md

În întreprinderile agricole producerea vitelor și păsărilor a crescut cu 0,6%.

Cea mai mare scădere este înregistrată în sectorul lactatelor. Producția de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 7,5%, drept urmare a reducerii în gospodăriile populației cu 8,1%.

Pe de altă parte, în întreprinderile agricole producția de lapte a crescut cu 2,5% ceea ce înseamnă că fermele de producere a laptelui încep să se dezvolte, inclusiv datorită subvenționării din partea statului. Însă prezența acestora pe piața laptelui este încă destul de firavă iar volumul covârșitor al laptelui este furnizat de gospodăriile casnice. Aici se produce 93,7 la sută din tot laptele, contabilizat de statisticieni.

Amintim că la începutul anului curent Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Programului ENPARD, a inițiat discuțiile privind Programul Național de dezvoltare a sectorului de lapte în Republica Moldova pentru perioada 2019 – 2030. 

 „Pentru noi este prioritar să stimulăm investițiile pentru crearea fermelor de bovine, utilizarea tehnologiilor moderne de întreținere, nutriție și exploatare a animalelor, precum și sporirea semnificativă a productivității și obținerea unui produs competitiv, atât pe piața internă, cât și pe piețele de export. Programul elaborat propune acțiuni de dezvoltare a sectorului în următorii zece ani”, a declarat Secretarul de Stat, Veaceslav Cernat la momentul inițierii discuțiilor privind programul.

Situația din sector este resimțită pe deplin de industria lactatelor, care este nevoită să procure materie primă din Ucraina, unde aceasta este și mai ieftină dar și mai multă.

Potrivit Asociației producătorilor de lactate, pentru a asigura industria cu materie primă autohtonă, e necesară dezvoltate fermele de bovine specializate în producerea laptelui.

Și asta, deoarece doar fermele pot asigura industria cu materie primă calitativă pe parcursul întregului an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării