main logo
309

BNS: Moldova a exportat mărfuri de peste 507 milioane de dolari în România

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere 4,0 la sută în nouă luni ale anului 2019.

BNS: Moldova a exportat mărfuri de peste 507 milioane dolari în RomâniaFoto: radiochisinau.md

Peste 43 la sută din mărfurile moldovenești exportate în țările Uniunii Europene ajung pe piața românească, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Republica Moldova a exportat în România în ianuarie-august 2019 mărfuri în valoare de 507,9 milioane de dolari SUA, livrările de mărfuri moldovenești pe piața UE ridicându-se la 1 miliard 173,9  milioane de dolari.

Datele BNS arată că trei țări, membre ale Uniunii Europene, România, Italia și Germania ocupă primele trei poziții în TOP5 piețe de destinație a mărfurilor din Republica Moldova. Ponderea celor trei țări în totalul exporturilor moldovenești se cifrează la 47,7 la sută.

Cea mai mare influență asupra creșterii exporturilor în nouă luni ale anului a avut-o exportul de mașini și echipamente pentru transport, care a avut o pondere de 24,8 la sută din total exporturi. De asemenea, exporturile de produse alimentare și animale vii, care au reprezentat 22,3 la sută în total exporturi, și articolele manufacturate diverse - 21,6 la sută.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie-august 2019 exporturile de mărfuri au totalizat 1787,6 milioane de dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul precedent cu 2,0 la sută. În ultimele patru luni, însă, s-a înregistrat o tendință de descreștere a exporturilor față de perioada similară a anului 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării