180
0
BNS: Industria din R. Moldova a înregistrat o creștere în iulie 2019
180
0

Industria, sector care reprezintă peste 15 la sută din economia moldovenească, a înregistrat în luna iulie a acestui an o creştere a producţiei cu 5,9 la sută, faţă de perioada similară a anului precedent, susţinută de creşterile industriei prelucrătoare și a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze și apă caldă, potrivit datelor făcute publice de BNS.

Statisticele oficiale mai relevă că producția în industria prelucrătoare a crescut cu 6,6 la sută, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 4 la sută. Totodată, s-a consemnat o descreștere în industria extractivă de 9,7 la sută, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.

Producția industrială a fost, în primele șapte luni ale anului, mai mare cu 1,9 la sută decât în perioada corespunzătoare a anului precedent, ca urmare a creșterii producției în industria extractivă cu 8,7 la sută, în industria prelucrătoare cu 2,0 la sută și a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 0,8 la sută.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează pentru anul 2019 o creștere în industrie cu 4,0 la sută, iar în anii ce urmează se anticipează ritmuri de creștere puțin mai accelerate cuprinse între 4,2- 4,5%. La fel ca în ultimii doi ani, creșterea sectorului industrial va fi susținută de ramura industriei automotive, ca urmare a extinderii activității investitorilor străini din cadrul Zonelor Economice Libere. Totodată, evoluțiile pozitive așteptate de la sectorul agricol, creșterea cererii interne față de produsele autohtone, precum și valorificarea oportunităților oferite de acordurile de cooperare economică internațională vor constitui factorii care vor stimula dezvoltarea sectorului, notează Ministerul Economiei. Pe de altă parte, „riscul de reducere a cererii externe poate influența negativ evoluția sectorului industrial”.

Industria a contribuit, în prima jumătatea anului 2019, cu 15,3 la sută la formarea produsului intern brut al Republicii Moldova. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter