main logo
661

BNS: Exporturile sunt mai mari ca în ianuarie-mai 2018

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri realizate în lunile ianuarie-mai 2019 s-au cifrat la 1159,3 milioane de dolari – cu 5,3% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2018.

BNS: Exporturile sunt mai mari ca în ianuarie-mai 2018Foto: cotidianul.md

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 816,0 milioane de dolari, adică 70,4% din totalul exporturilor, fiind în creștere cu 9,6% față de ianuarie-mai 2018, ceea ce a contribuit la majorarea per total a exporturilor cu 6,5%, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md

Reexporturile de mărfuri străine au însumat 343,3 milioane de dolari – aproape 30% din totalul exporturilor și cu 3,5% mai puțin comparativ cu ianuarie-mai 2018. Cea mai mare cotă o au mărfurile după prelucrare, cum ar fi îmbrăcămintea, încălțămintea, conductoarele și transformatoarele electrice, gențile, articolele din piele și din materiale textile, nucile decojite, scaunele, jucăriile, care au deținut 21,5% din total.

Reexporturile clasice de mărfuri care nu au suferit transformări esențiale, printre care se numără medicamentele, țigările, băuturile alcoolice, motorina, țesăturile și materialele tricotate, uleiurile esențiale, produsele cosmetice sau autoturismele, înglobează 8,1%.

Potrivit BNS, exporturile de mărfuri destinate Uniunii Europene au cea mai mare cotă, însumând 742,2 milioane de dolari, adică 64,0%. Țările CSI au o pondere de 14,7%, ce corespunde unei valori de 170,3 milioane de dolari. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 4,0%, comparativ cu ianuarie-mai 2018.

Datele relevă că s-au majorarat exporturile în Turcia – de 2,5 ori, în România, Germania, Polonia, Federația Rusă, Elveția, Siria, Spania, Cipru, către țările din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Totuși, cifra exporturilor din Republica Moldova suferă o scădere în țări ca Marea Britanie, Italia, Portugalia sau Kazahstan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării