main logo
629

BNS: Exporturile către UE au crescut, dar spre CSI s-au micșorat

Republica Moldova a exportat mai multe mărfuri în Uniunea Europeană în lunile ianuarie și februarie curent, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.

BNS: Exporturile către UE au crescut, dar spre CSI s-au micșorat

Totodată, s-au micșorat exporturile de mărfuri în Comunitatea Statelor Independente (CSI), iar importurile din contra au crescut, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

În special am importat mai multe produse din Federați Rusă și Ucraina și mai puține din Italia și Olanda. Însă am exportat mai multe mărfuri în România și Cipru și mai puține în Maria Britanie și Emiratele Arabe Unite. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în primele două luni ale acestui an au însumat peste 300 de milioane de dolari SUA, cu peste patru procente mai mult față de perioada ianuarie-februarie 2018, deținând o cotă de aproximativ 65 la sută din totalul exporturilor. 

În statele CSI au fost exportate produse în valoare de peste 65 de milioane de dolari, deținând o cotă de peste 16 procente din totalul exporturilor. Cu opt la sută mai puțin comparativ cu ianuarie-februarie 2018.

În lunile ianuarie-februarie 2019, exporturile s-au majorat în Turcia, România, Italia, Cipru etc. Însă s-au micșorat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Federația Rusă ș.a.

În perioada ianuarie-februarie 2019 au fost exportate mărfuri în valoare de pe 470 de milioane de dolari, cu nouă procente mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2018. 

În creștere au fost și exporturile de mărfuri autohtone, mai precis cu 11 la sută. Totodată, reexporturile de mărfuri străine au însumat 140 de milioane de dolari sau cu peste patru procente mai mult comparativ cu luna ianuarie-februarie 2018.

Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene au fost de peste 380 de milioane de dolari, deținând o pondere de peste 46 la sută din totalul de importuri. 

Din țările CSI au fost importate mărfuri în valoare de peste 225 de milioane de dolari, cu 13 la sută mai mult decât în ianuarie-februarie 2018.

În această perioadă importurile de mărfuri  au crescut din Federația Rusă, Ucraina, Republica Cehă, Belarus etc. Însă s-au micșorat din Bulgaria, China, Italia, Olanda ș.a.

În perioada ianuarie-februarie 2019 importurile de mărfuri au constituit peste 800 de milioane de dolari, cu 3,7 la sută mai mult decât în perioada corespunzătoare din anul 2018. Importurile de mărfuri realizate în luna februarie 2019 au însumat peste 400 de milioane de dolari SUA.

Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-februarie 2019 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de peste 350 de milioane de dolari, cu 9,8 milioane de dolari mai mic, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării