main logo
361

BNS: Cea mai mare contribuţie la creșterea economică o au construcțiile

Republica Moldova a înregistrat un avans economic de 5,8%, pe serie brută, în trimestrul doi al anului 2019, faţă de perioada similară a anului precedent, cu mult peste aşteptările analiştilor şi oficialităţilor.

BNS: Cea mai mare contribuţie la creșterea economică o au construcțiileFoto: profit.ro

Ajustată sezonier creșterea economică din trimestrul II al acestui an a fost de 5,2%, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), care indică o valoare de 49,7 miliarde de lei a PIB în această perioadă, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit BNS, cea mai mare contribuţie la creșterea economică au avut-o construcțiile, comerțul cu ridicata și amănuntul, industria extractivă și industria prelucrătoare, informațiile și comunicațiile. În total, pe economie valoarea adăugată brută s-a majorat cu 6,6%, contribuind la formarea și creșterea PIB cu 86,6%.

Volumul impozitelor pe produs s-a majorat cu 3,2% în raport cu perioada similară a anului anterior și a avut o pondere de 13,8% la formarea PIB.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat majorării cu 6,9% a formării brute de capital fix, care are o pondere de 30,5% la formarea Produsului Intern Brut și respectiv a majorării cu 1,5% a consumului final al gospodăriilor populației.

O contribuție negativă asupra indicelui volumului fizic al PIB a avut exportul net (-2%), consecință a contribuției mult mai accentuate la formarea PIB a importurilor de bunuri și servicii (58,4%) față de cea a exporturilor de bunuri și servicii (30,2%).

Statisticile oficiale mai arată că în prima jumătate a acestui an economia moldovenească a înregistrat o creștere în termeni reali de 5,2%, iar PIB a urcat la circa 90,9 miliarde de lei

Menționăm că Ministerul Economiei prognozează pentru acest an o creștere de 3,7%, Banca Mondială de 3,4%, iar Centrul Expert-Grup de 4,5%.

Vadim Brînzan, ministru al Economiei și Infrastructurii este chiar mai optimist și a declarat că în următorii trei ani, PIB pe cap de locuitor al Moldovei poate fi dublat.

Pentru aceasta trebuie de anihilat schemele prezente până acum în diferite sectoare din economie și scoaterea economiei din zona gri. Totodată el a susținut că va miza pe dezvoltarea sectoarelor cu valoare adăugată înaltă cum ar fi tehnologiile informaționale, energie regenerabilă, o agricultură intensivă, aplicând și o serie de reforme, inclusiv a învățământului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării