BNS anunță cu cât a scăzut exportul de mărfuri în primele 9 luni
18 noiembrie, 13:08
131
0
BNS anunță cu cât a scăzut exportul de mărfuri în primele 9 luni
18 noiembrie, 13:08
131
0

În perioada ianuarie-septembrie 2020, Republica Moldova a exportat mărfuri în sumă totală de $1,8 mld., cu 13,4% mai puțin decât în perioada similară din anul precedent, comunică Biroul Național de Statistică (BNS).

Foto: știri.md

Astfel, exporturile de mărfuri autohtone au constituit $1,3 mld., fiind în scădere cu 6,5% comparativ cu aceiași perioadă din 2019, transmite Știri.md cu referire la deschide.md

Totodată, reexporturile de mărfuri străine au constituit $411,7 mil., mai puțin decât în perioada similară din 2019 cu 30,1%, reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, cabluri coaxiale, părți de scaune, jucării) au deținut 17,2% în total exporturilor, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, uleiuri esențiale, mobilier) – 6,3%.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor UE realizate în această perioadă constituie $1,2 mld. și dețin o pondere de 66,0% în total exporturi, în timp ce exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI au avut o valoare de $275,1 mil. sau cu 8,9% mai puțin, deținând o cotă de 15,7%. 

Datele arată o diminuare a exporturilor în perioada analizată în România, Italia, Turcia, Germania, Belarus, Federația Rusă, Ucraina, China, Franța, Israel, Lituania, Letonia, Suedia, Turkmenistan etc. În același timp, s-au majorat exporturile în Olanda, Republica Cehă, Portugalia, Kazahstan, SUA, Cipru, Arabia Saudită, Japonia, Irlanda, Singapore etc.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter