main logo
370

BNM va acorda asistență de lichiditate doar băncilor solvabile și viabile

Banca Națională a Moldovei (BNM) va putea acorda suport de lichiditate în situații de urgență, doar băncilor solvabile și viabile, care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate, potrivit unui proiect de lege, avizat pozitiv la 9 august de către guvern.

BNM va acorda asistență de lichiditate băncilor solvabile și viabileFoto: Știri.md

”Proiectul va transparentiza și fortifica sistemul bancar din Republica Moldova, pentru a evita  cazuri în care BNM salvează bănci insolvabile, cum a fost, speță, cazul Băncii de Economii”, a declarat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Potrivit ministrului, astfel va fi prevenită situația în care o bancă din Republica Moldova va încerca să acorde din „rea credință” credite neperformante „care să fie folosite în fraude financiare, mizând pe ulterioara asistență a  Băncii Naționale”.

Potrivit proiectului, pentru asistența de lichiditate garantată cu active eligibile pentru acordarea suportului sau cu garanții de stat, condițiile de acordare se aprobă în prealabil de Ministerul Finanțelor. Condițiile de acordare a asistenței de lichiditate în situații de urgență sunt stabilite de către Banca Națională a Moldovei prin Regulament.

Proiectul de lege face parte din reformele agreate cu Fondul Monetar Internațional. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării