main logo
774

BNM: Rata anuală a inflației continuă să se plaseze sub limita de 5%

După o dinamică descendentă din anul precedent, în trimestrul I 2021, rata anuală a inflației a reflectat începutul unei traiectorii ascendente, majorându-se de la 0,2 la sută în luna ianuarie 2021 până la 1,5 la sută în luna martie 2021.

BNM: Rata anuală a inflației continuă să se plaseze sub limita de 5%Foto: știri.md

Totuși, aceasta a continuat să se plaseze sub limita inferioară a intervalului de variație de la ținta de 5 %, relevă cel de-al doilea raport asupra inflației din acest an, publicat de Banca Națională a Moldovei (BNM), transmite Știri.md cu referire la IPN.

Raportul arată că dinamica activității economice din Republica Moldova a continuat să fie una negativă, conturând precondiții pentru o evoluție modestă a PIB în trimestrul I 2021. 

Acest lucru se întâmplă în contextul economic regional afectat de pandemie, pe fundalul restricțiilor interne și al condițiilor meteorologice adverse pentru sectorul agricol din trimestrul IV 2020.

Totodată, cererea agregată își va continua recuperarea, deși va fi dezinflaționistă pentru următoarele 3-4 trimestre. Aceasta va fi influențată de recuperarea cererii externe, îmbunătățirea condițiilor monetare și de recuperarea din agricultură din anul curent.

„Deciziile de politică monetară consolidează poziția Băncii Naționale a Moldovei în crearea condițiilor monetare pentru susținerea procesului de creditare, stimularea cererii interne și asigurarea unui nivel adecvat de lichiditate în sectorul bancar, necesare pentru redresarea economiei naționale”, menționează guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

În raport se mai arată că, în perioada ianuarie-martie 2021, veniturile bugetului public național au consemnat creșteri, fiind cu 11,1 % peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2020. 

Cheltuielile bugetului public național s-au majorat, fiind cu 12,1 % peste nivelul din trimestrul I al anului 2020. Totodată pe piața valorilor mobiliare de stat alocate pe parcursul trimestrului I al anului 2021 ratele dobânzilor au înregistrat diminuări pe toate tipurile de scadență, excepție fiind obligațiunile de stat de 2 ani.

În trimestrul I 2021, lichiditatea excesiva a însumat 6,3 miliarde lei, fiind în descreștere față de trimestrul precedent cu 0,1 miliarde lei.

Ratele medii ale dobânzilor aferente soldului la creditele în moneda națională au înregistrat creșteri cu 0,1 puncte procentuale, iar la depozite – diminuări.

Ratele medii ale dobânzii la creditele și depozitele în valută și-au continuat trendul descrescător.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării