main logo
12452

BNM prognozează o scădere continuă a prețurilor la carburanți

Prețurile la combustibili vor avea o traiectorie descendentă în următorii ani, potrivit raportului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) dedicat inflației.

BNM prognozează o scădere continuă a prețurilor la carburanți

Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză (până la mijlocul anului 2020), afirmă BNM, transmite Ştiri.md cu referire la Agora.

„Coborârea ratei anuale se va datora descreșterii moderate a prețurilor la petrol pe întregul orizont de prognoză, compensând practic în întregime deprecierea anticipată a monedei naționale. (...) Creșterile planificate ale accizelor la carburanți la începutul următorilor doi ani vor atenua coborârea ratei anuale pe parcursul perioadei de prognoză”, scrie în ultimul raport al BNM privind inflația.

Totodată, BNM afirmă în raportul său că creșterea prețurilor la carburanți observată în ultima perioadă ar fi fost mai mare dacă intrau în vigoare deciziile ANRE privind majorarea prețurilor-plafon la carburanți.

Ultima decizie de scumpire a fost suspendată printr-o hotărâre a instanței de judecată, după ce a fost atacată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, dar și Agenția pentru Protecția Consumatorului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării