main logo
539

BNM: Moldovenii preferă tot mai mult să ia credite în lei

Clienţii băncilor preferă tot mai mult împrumuturile în lei, ponderea creditelor în moneda naţională a atins în luna decembrie 2018 nivelul maxim de 71.2 la sută în total, faţă de 61 la sută în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM)

BNM: Moldovenii preferă tot mai mult să ia credite în lei

Creditele în lei au devenit atractive în ultimul an, odată cu scăderea dobânzilor până aproape de costul împrumuturilor în valută, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Băncile comerciale au redus în anul trecut rata medie ponderată a dobânzii la creditele în monedă naţională de la 9.80 la sută, în luna ianuarie 2018, la 8.61 la sută anual, în luna decembrie. Ca urmare, volumul finanţărilor lunare oferite de bănci agenţilor economici şi populaţiei aproape că s-a dublat şi a depăşit 2 miliarde de lei în decembrie.

Cele mai atractive au fost creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani (48,4 la sută din totalul creditelor contractate). Împrumuturile oferite persoanelor juridice au deținut ponderea de 37,5 la sută din totalul creditelor acordate. Cel puţin 53,7 la sută din credite au fost oferite firmelor din comerț, iar 34.1 la sută persoanelor fizice, în special credite pentru imobil, după lansarea programului de stat „Prima Casă”.

„A crescut interesul pentru creditele ipotecare din partea cetățenilor - avem dobânzi mai mici, programe de susținere ale statului etc. Majorarea creditelor ipotecare se datorează pe lângă alți factori și implementării  programului de stat „Prima Casă” cu beneficii sociale, care prevede posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, să obțină credite pentru procurarea propriei locuințe”, a menționat într-un interviu pentru presă guvernatorul BNM Octavian Armașu. El a adăugat că la situația din 30 noiembrie 2018, creditele acordate pentru procurarea/construcţia imobilului au constituit 3,8 miliarde lei sau 10,7 la sută din portofoliul de credite pe sector.

După trei ani de evoluții anemice, pe fondul reducerii nivelului ratelor de dobândă, crește cererea de credite noi, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea agenților economici, constată Centrul Analitic Independent Expert-Grup în analiza privind clasamentul performanței bancare. 

Pentru prima dată de la criza bancară din 2014/2015, viteza de acordare a creditelor noi tinde să fie mai mare decât cea de rambursare a creditelor anterior acordate, fapt reflectat și în dinamica stocului de credite. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie, stocul de credite acordate de băncile comerciale înregistrează o valoare de 35,4 miliarde de lei.

Volumul creditelor acordate în valută recalculat în lei moldoveneşti a constituit 815,18 milioane lei, în scădere cu 9,7 la sută faţă de perioada similară a anului precedent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării