main logo
309

BNM: Moldovenii folosesc tot mai mult cardurile bancare

Cetăţenii Moldovei folosesc tot mai mult cardurile bancare pentru cumpărături şi pentru achitarea serviciilor.

BNM: Moldovenii folosesc tot mai mult cardurile bancareFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a comunicat şeful Departamentului sisteme de plăţi al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Victor Şuşu, în cadrul conferinţei "Fintech Moldova 2019", dedicată tehnologiilor inovatoare, transmite Știri.md

Potrivit lui, în primul trimestru, numărul cardurilor bancare aflate în circulaţie s-a majorat cu 7% comparativ cu perioada similară a anului 2018 şi cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. 

"În primul trimestru al anului 2019, numărul cardurilor aflate în circulaţie a ajuns la 1,9 milioane. În această perioadă, numărul operaţiunilor efectuate cu carduri a constituit 14,5 milioane, iar suma tranzacţiilor cu carduri de plată - 13,9 milioane de lei", a spus Şuşu.

Zilnic, prin intermediul cardurilor de plată, în Republica Moldova se efectuează 123 de mii de plăţi fără numerar, cu 51% mai mult decât în primul trimestru al anului trecut, şi 75 mii de operaţiuni de retragere a numerarului, fiind cu 8% mai mult decât în anul 2018

"Numărul plăţilor fără numerar a depăşit numărul operaţilor de retragere a numerarului. Aceasta arată că cetăţenii Republicii Moldova utilizează din ce în ce mai mult cardurile pentru achitarea cumpărăturilor şi serviciilor. Valoarea medie a unei plăţi fără numerar cu cardurile emise este de 344 lei. Astfel, cardurile bancare au fost folosite chiar şi pentru efectuarea plăţilor cu valoare redusă", a spus directorul departamentului BNM.

El a subliniat că schimbarea pozitivă ţine de introducerea noilor tehnologii, cum ar fi cardurile сontactless.

"Această tendinţă se explică prin confortul şi securitatea acestor carduri", a remarcat Şuşu.

Infotag precizează: În prezent, în Moldova funcţionează 18,4 mii terminale POS. Majoritatea acestora acceptă cardurile сontactless, care permit efectuarea plăţii în mai puţin de 4 secunde. În Republica Moldova sunt peste 1,1 mii de bancomate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării