main logo
349

BNM menține ratele de bază la principalele operaţiuni monetare

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis joi să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

BNM menține ratele de bază la principalele operaţiuni monetare

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul actual de 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%, transmite Știri.md.

Acestea se menţin neschimbate din decembrie 2017.

De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 42,5%.

Această decizie a fost adoptată "în funcţie de recenta analiză a evoluţiilor macroeconomice şi de evaluarea riscului abaterii prognozei, fiind luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern şi evoluţiile recente din economia naţională".

În opinia BNM, Principalele riscuri asociate perspectivei inflaţiei pe termen scurt, evidenţiate după runda de prognoză de la începutul anului curent, se referă la condiţiile meteorologice favorabile care au determinat şi o traiectorie mai temperată a preţurilor la produsele alimentare. 

În acelaşi timp, pentru anul 2020 se conturează riscul unei evoluţii uşor mai pronunţate a inflaţiei, fiind generat de preţurile superioare la petrol, la produsele alimentare pe pieţele internaţionale, precum şi a inflaţiei de bază.

Următoarea şedinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 7 mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării