main logo
348

BNM menține la același nivel rata politicii monetare - 6,5% anual

Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.

BNM menține la același nivel rata politicii monetare - 6,5% anual

Această decizie a fost luată astăzi, de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, transmite Știri.md.

De asemenea s-a hotărât să se mențină ratele de dobândă:

- la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;

- la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.

Totodată se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42.5% din baza de calcul și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Menținerea ratei de bază la nivelul actual este condiționată de evoluția inflației pe termen scurt, precum și de presiunile dezinflaționiste care vor persista până la finele anului curent.

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2018 a evoluat în linie cu așteptările, înregistrând 2.4% și s-a plasat sub intervalul de variație al țintei. Evoluția respectivă s-a datorat cererii agregate modeste, ajustării tarifului la energia electrică și aprecierii monedei naționale față de euro.

Conform prognozei curente, rata anuală a inflației se va diminua în continuare până la nivelul de 1.9% la finele anului curent. 

Evoluția inflației pe parcursul anului viitor va fi ascendentă, după care traiectoria se va inversa și inflația va coborî spre finele orizontului de prognoză. 

Pentru primele două trimestre consecutive inflația se va plasa sub intervalul de variație a țintei, iar la finele anului 2019 va urca peste limita superioară a acestuia, cu revenirea în interval la începutul anului 2020. Noua rundă de prognoză plasează inflația medie anuală pentru anii 2018 și 2019 la nivelul de 3.3% și, respectiv, 5.4%.

Totodată, deviația PIB în continuare va fi negativă, astfel, cererea agregată va rămâne dezinflaționistă pe parcursul perioadei de prognoză.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării