main logo
661

BNM explică de ce leul s-a apreciat în raport cu dolarul

Aprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA în prima jumătate a lunii iulie s-a produs pe fondul excedentului de valută acumulat la finele lunii precedente.

BNM explică de ce leul s-a apreciat în raport cu dolarulBNM: Leul s-a apreciat în raport cu dolarul, în prima jumătate a lunii iulie

Precizarea a fost făcută de către Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), la solicitarea Modpres, transmite Știri.md

„Conform datelor preliminare, în luna iunie, cererea netă de valută din partea agenților economici a fost acoperită în proporție de 106.5 la sută prin oferta netă de valută de la persoanele fizice, o evoluție specifică a acestui indicator în perioadele de vară. Astfel, de la finele lunii iunie, leul s-a întărit în raport cu dolarul SUA cu aproximativ 1.0 la sută”, a mai specificat BNM.

În același timp, cursul de schimb al leului față de euro a rămas practic neschimbat, această dinamică fiind determinată de evoluția monedei unice europene față de dolarul SUA pe piețele internaționale, potrivit BNM.

De la începutul lunii iulie dolarul american s-a ieftinit cu aproximativ 17 bani.

Pentru ziua de mâine, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 16 lei și 67 de bani pentru un dolar american, cu un ban mai puțin decât astăzi. Și moneda unică europeană va pierde 17 bani din preț și va ajunge la cotația de 19 lei și 37 de bani. 

Mai ieftin cu 3 bani va fi mâine și leul românesc, având o valoare de 4 lei și 16 bani. În schimb, hrivna ucraineană și rubla rusească vor costa, la fel ca și astăzi, 63 de bani și, respectiv, 26 de bani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării