main logo
561

BNM: Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, lansat

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost lansat marți, 21 mai, după ce timp de doi ani s-a aflat într-un proces intens de constituire.

BNM: Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, lansatFoto: Știri.md

Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova, transmite Știri.md.

Prezent la evenimentul de lansare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a declarat că este esențial ca noua instituție să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare, care să asigure păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor. 

„Noua instituție reprezintă o infrastructură tehnologică avansată care asigură prestarea serviciilor de decontare, evidența registrelor și transferul valorilor mobiliare. Cu alte cuvinte, transferul de valori mobiliare între participanți, deținători și emitenți se va efectua în formă electronică pe o platformă unică, fapt ce va spori siguranța tranzacțiilor și va facilita fluxul de capital. Această infrastructură va deveni o bază pentru facilitarea introducerii de instrumente financiare noi și familiarizarea investitorilor cu acestea”, a notat guvernatorul.

La rândul său, Alexandru Savva, director al DCU, a menționat că Depozitarului Central Unic a fost constituit pe o bază foarte solidă și aspiră spre un model internațional, fiind creat cu sprijinul experților internaționali de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare. 

Potrivit directorului, intenția de a crea un Depozitar Central Unic este de mult timp, iar primele voci au apărut încă în 1997. Însă reforma a fost complicat de realizat, fiind lăsată de la un an la altul. Din 31 iulie 2018, au fost inițiate operațiuni cu valori mobiliare de stat și instrumente ale BNM. 

Până în prezent au fost operațiuni de decontare de circa 14 miliarde de euro, iar această sumă, în opinia sa, nu este una colosală, ci una firească pentru piața financiară la nivelul băncilor centrale și activității bancare. Totodată, este o țintă la care ar trebui să tindă și piața corporativă.

Karen Hilliard, șefa misiunii USAID, a spus că, împreună cu Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare, a fost stabilit un parteneriat cu BNM pentru a construi o componentă-cheie a unei infrastructuri financiare sigure, robuste și moderne în Republica Moldova. „Depozitarul Central Unic reprezintă un element de importanță maximă pentru siguranța și transparența infrastructurii pieței financiare și un pas necesar pentru afirmarea încrederii investitorilor străini în piața din Moldova,” a declarat Karen Hilliard.

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani împreună cu experți de top specializați în servicii financiare pe piețe de capital din întreaga lume. Modelul de activitate al noii instituții este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

Prin înființarea Depozitarului este consolidată supravegherea infrastructurilor post-tranzacționare, în condițiile unei transparențe sporite și a unei siguranțe financiare. Astfel, Republica Moldova se va ralia la standardele internaționale, inclusiv la Principiile pentru Infrastructurile Pieței Financiare și la Regulamentul UE privind Depozitarii Centrali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării