main logo
530

BNM: Credite de 4,7 miliarde lei din portofoliul băncilor, nerambursate

La finele săptămânii trecute, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu explica scăderea cu circa cinci puncte procentuale în 2018 a portofoliului de credite neperformante din sectorul bancar prin reformele ample efectuate de BNM, şi măsurile aplicate de bănci.

BNM: Credite de 4,7 miliarde lei din portofoliul băncilor, nerambursate

Astfel datele BNM, arătau că pe 30 noiembrie 2018, soldul datoriei la credite neperformante (suma de bază) constituia circa 13,4% din total (4,73 miliarde lei ), faţă de nivelul de 18,5% în noiembrie 2017, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Băncile au separat activele "bune" de cele "rele"

Ministerul Economiei şi Infrastructurii are o altă explicaţie a acestei evoluţii pozitive din sectorul bancar, susţinând că nivelul creditelor neperformante este un indicator important "care arată atât eficiența bancară, cât și riscul creditării".

"Diminuarea ponderii creditelor neperformante se explică prin faptul că băncile au aplicat unele proceduri noi (separarea activelor „bune” de cele „rele” etc.), care au condus la reducerea stocului acestora", se arată într-o notă informativă a MEI cu privire la evoluţia social - economică a Republicii Moldova (conform datelor disponibile la 31.12.2018).

Datorii care cel mai probabil nu vor fi rambursate

Potrivit MEI, creditele neperformante "reprezintă datoriile care cel mai probabil nu vor fi rambursate, astfel creînd probleme și dificultăți băncilor creditoare".

Potrivit datelor BNM, în noiembrie 2018, cea mai mică cotă a datoriei la creditele neperformante înregistrau băncile Procreditbank - 5,07% şi Eurocreditbank - 5,4%. Ultima este şi cea mai mică din ţară. 

La polul opus se află două din cele mai mari trei bănci din Moldova, Moldindconbank cu o cotă de 22,46% şi Victoriabank cu o cotă-record de 32,46%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării