main logo
509

BNM: Cipru și Bulgaria sunt liderii investițiilor majorate în Moldova

În prima jumătate a acestui an, stocul investițiilor străine directe a crescut cu peste 7,6% și constituia la finele lunii iunie 2019 circa 4,49 miliarde de dolari.

BNM: Cipru și Bulgaria sunt liderii investițiilor majorate în MoldovaFoto: bugetul.ro

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM) creșterea stocului a rezultat din intrările efective nete de investiții directe de 415,51 milioane de dolari, majorarea prețurilor acțiunilor cu 79,70 milioane dolari și alte modificări (+10,37 milioane dolari), fiind diminuat însă de evoluția ratelor de schimb ale valutelor originale faţă de dolarul american cu 187,12 milioane dolari, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Peste 86% din investiţii din UE

În distribuția geografică a investițiilor directe sub formă de participații și acțiuni acumulate, investitorilor din ţările UE le-a revenit ponderea majoritară – 86,5% (+3,3 p.p. față de 31.12.2018). 

În același timp cota investitorilor din ţările CSI a coborât la doar 4,6% (-1,4 p.p. comparativ cu 31.12.2018) din totalul capitalului acumulat, iar cei proveniți din alte ţări – de 8,9% (- 1,9 p.p. față de 31.12.2018).

Investiţiile din Cipru au crescut de două ori şi ceva

Noul lider la investiţii este Cipru, depăşind Olanda. Astfel doar în trimestrul doi stocul ISD provenit din Cipru s-a majorat de peste două ori şi a trecut de 452 milioane de dolari.

Creşterea atât de spectaculoasă a ISD din Cipru în condiţiile în care nu s-au înregistrat intrări ale unor companii de renume şi nici deschideri de afaceri, trezeşte suspiciune privind provenienţa capitalului. 

Menţionăm că la investiţiile directe, Cipru depăşeşte de 2,5 ori România şi Franţa, de aproape trei ori Spania şi de aproape 6 ori - Rusia. Ţinând cont că în trimestrul III o firmă din Cipru a preluat şi activele grupului Fenosa, apoi cota ISD din această insulă ar putea trece şi de jumătate de miliard de dolari.

Bulgaria - noul investitor major în sectorul bancar

Şi în sectorul bancar avem un nou lider. Este Bulgaria cu un stoc de peste 124 milioane de dolari, grație tranzacției de la finele lunii martie 2019, de cumpărare a unui pachet de 63,89% de acțiuni ale Moldindconbank, de către grupul bulgar Doverie Invest.

Acesta în trimestrul doi a mai cumpărat activ pachete de acţiuni şi acum deţine peste 77,6% din capitalul MICB.

La investiţiile în sistemul bancar locul doi este deţinut de Olanda care potrivit BNM are un stoc de 100,5 milioane de dolari, în special grație achizițiilor din 2018 a cotelor din capitalul social al Victoriabank de vehicolul investițional VB Investment Holding BV, care deține în prezent 72,2% acțiunile băncii.

Pe locul trei se află Marea Britanie cu un stoc de 92,2 milioane de dolari, datorită tranzacției din octombrie 2018, de cumpărare a unui pachet de circa 41% din acțiunile Moldova-Agroindbank de către HEIM Partners din Marea Britanie, fondată de BERD și fondurile de investiții private AB Invalda INVL (Lituania) și Horizon Capital (SUA).

Mai adăugăm că printre statele de unde provin investițiile în sectorul bancar moldovenesc se număra Franța (Mobiasbanca), dar din trimestrul III va fi Ungaria.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării