main logo
405

BNM a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,0 la sută, față de 5,1 la sută cât prognoza în Raportul asupra inflației nr. 2.

BNM a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019Foto: Știri.md

Previziunile pentru anul 2020 au fost majorate de la 6,5 la 6,7 la sută, potrivit raportului asupra inflației nr. 3, prezentat miercuri, 7 august, de Banca Națională a Moldovei, transmite Știri.md.

BNM menționează că rata anuală a inflației va crește până la finele anului curent și va atinge nivelul maxim de 8,0 la sută în trimestrul patru 2019, după care se va diminua continuu până la finele orizontului de prognoză, când va coborî la nivelul minim de 3,9 la sută, în trimestrul doi 2021. Pe parcursul primului trimestru de prognoză, inflația se va afla în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale a țintei inflației de 5 la sută. Începând cu trimestrul patru al anului curent, va urca peste limita superioară a intervalului.

Ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare va spori semnificativ până la finele acestui an, ulterior va descrește spre finele orizontului de prognoză. Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate se va intensifica brusc în primele două trimestre de prognoză și va descrește ușor în trimestrul patru 2020. Ulterior, se va menține la un nivel constant. Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibili va fi relativ stabil, fluctuând nesemnificativ la nivele destul de reduse, se mai constată în Raportul asupra inflației.

Rata anuală a inflaţiei în Republica Moldova a coborât în anul 2018 la 0,9 la sută, cu mult sub nivelul înregistrat în anul precedent când indicele prețurilor de consum a fost de 7,3 la sută.

În trimestrul doi 2019, rata anuală a inflației și-a continuat traiectoria ascendentă de la începutul anului curent, majorându-se de la 2,8 la sută în luna martie până la 4,4 la sută în luna iunie. Această evoluție a fost susținută de unele presiuni din partea prețurilor la produsele alimentare, de deprecierea monedei naționale, precum și de unele presiuni din partea cererii agregate. Începând cu luna mai 2019, rata anuală a IPC s-a situat în intervalul țintei inflației.

BNM apreciază că rata medie anuală a inflației în trimestrul doi al acestui an „a fost ușor superioară celei anticipate, fapt ce confirmă principalele ipoteze și concluzii aferente rundei de prognoză din luna aprilie 2019”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării