main logo
267

BNM a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anii 2019 și 2020

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,1 la sută, față de 4,9 la sută cât prognoza în luna februarie, a anunțat astăzi în cadrul prezentării Raportului asupra inflației nr. 2 Octavian Armașu, guvernatorul BNM.

BNM a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anul 2019

Previziunea asupra ratei inflației pentru anul 2020 a fost majorată de la 5,0 la 6,5 la sută. BNM apreciază că riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației au ca surse temperarea activității economiei mondiale și creșterea prețurilor internaționale la petrol și gaze, informează Știri.md cu referire la Moldpres.

Stabilizarea cotațiilor petroliere va exclude însă „fluctuații majore a prețurilor la combustibili pe plan intern”.

Riscurile de natură internă se referă la ajustarea tarifelor în a doua jumătate a acestui an, iar ritmul de creștere a prețurilor reglementate „va spori semnificativ”, dar cu o revenire la nivelul de 0,9 – 1,3 la sută în a doua jumătate a anului 2020. Prețurile la produsele alimentare vor crește, iar ritmul de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză.

Guvernatorul BNM a menționat că, după inflația joasă din anul trecut, din luna decembrie 2018 rata inflației și-a inversat trendul și a urcat în luna aprilie la 3,2 la sută, „îndreptându-se spre intervalul țintei inflației” de 5 la sută. Majorarea ratei anuale a inflației a fost cauzată de „evoluția prețurilor la produsele alimentare care au înregistrat nivelul de 4,5 la sută, în luna aprilie 2019”.

Banca Națională a Moldovei apreciază în Raportul asupra inflației că rata anuală a inflației va crește până la finele anului curent, va atinge maximul în anul 2020, după care traiectoria acesteia se va inversa și inflația va coborî spre finele orizontului de prognoză.

Bugetul de stat pentru anul 2019 a fost construit pe o rată medie anuală a inflației de 4,9 la sută și o creștere a Produsului Intern Brut în termeni reali de 4,0 la sută.

Ministerul Economiei și Infrastructurii și Fondul Internațional Monetar estimează că media anuală a indicelui prețurilor de consum va fi în anul 2019 de 4,9 la sută, iar în 2020 de 5,0 la sută.

Rata anuală a inflaţiei în Republica Moldova a coborât în anul 2018 la 0,9 la sută, cu mult sub nivelul înregistrat în anul precedent când indicele prețurilor de consum a fost de 7,3 la sută. Inflația s-a diminuat considerabil, urmare a creșterii prețurilor la: produse alimentare cu 2,2%, mărfurile nealimentare – cu 1,7% și reducerii inflației la  serviciile prestate populaţiei cu 2,3%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării