main logo
1035

Biroul Național de Statistică: Sectorul zootehnic din Moldova este în scădere

Sectorul zootehnic din ţară este în declin după ce anul trecut a fost unul complicat din punct de vedere agricol.

BNS: Sectorul zootehnic din Moldova este în scădereFoto: publika.md

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în trei luni din 2021, numărul animalelor, precum şi producţia de carne, lapte şi ouă din întreprinderile agricole şi gospodăriile ţăranilor, a fost în continuă scădere, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Astfel, în primele trei luni ale anului, numărul bovinelor crescute în întreprinderile agricole şi gospodăriile particulare s-a diminuat cu aproape 9 la sută, de la aproximativ 120 mii de capete, la aproape 110 mii. În scădere cu peste 5 la sută este şi numărul porcinelor. 

Dacă în primele trei luni ale anului trecut în ferme şi pe lângă case creşteau aproape 400 de mii de porci, în perioada similară din acest an, numărul lor s-a diminuat până la aproximativ 376 mii de animale. Şi numărul ovinelor şi caprinelor a scăzut cu aproape 7 la sută, de la 691 de mii, la aproximativ 650 de mii. Iar în avicole, în trei luni ale anului, erau aproape 5 milioane de păsări, cu peste 400 de mii mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Odată cu scăderea șeptelului de animale s-a mişcorat şi producţia de carne, lapte şi ouă. Astfel, în lunile ianuarie, februarie şi martie, în ferme şi în curţile gospodarilor erau peste 34 de mii de tone de vite şi păsări vii, cu peste 13 procente mai puţin faţă de anul trecut. Iar producţia de lapte a scăzut cu peste 14 la sută, de la aproape 63 de mii de tone de lapte la puţin peste 53 de mii de tone. Şi cantitatea de ouă obţinută în acest an s-a diminuat cu aproape 14 la sută.

Dacă în primele trei luni ale anului trecut, în avicole s-au produs peste 125 milioane de bucăţi, în perioada similară din 2021, producţia a scăzut până la 108 milioane de ouă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării