main logo
374

BERD va sprijini proiectele lansate de Ministerul Economiei al Moldovei

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va susţine şi în continuare proiectele demarate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii al Moldovei.

BERD va sprijini proiectele lansate de Ministerul Economiei al MoldoveiFoto: google.com

Potrivit Infotag cu referire la surse din cadrul ministerului, despre aceasta a declarat directorul executiv BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, la întrevederea la Chişinău cu ministrul Chiril Gaburici, transmite Știri.md.

"Mă bucur că Moldova reuşeşte să implementeze proiecte durabile şi în interesul cetăţenilor. Vom crea condiţii necesare pentru ca relaţiile noastre bilaterale să se dezvolte. 

Îmi doresc şi în continuare o colaborare eficientă cu guvernul pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri, pentru a crea şi dezvolta o infrastructură modernă şi pentru a susţine şi alte proiecte importante în Republica Moldova", a spus el.

Părţile au discutat despre dezvoltarea infrastructurii şi integrarea în reţelele europene de transport, modernizarea căilor ferate, dar şi reformele din sectorul energetic.

"Susţinerea şi expertiza BERD este extrem de importantă pentru Republica Moldova. BERD este un partener-cheie în implementarea proiectelor strategice pentru ţara noastră. 

Datorită susţinerii BERD, am reuşit să îmbunătăţim infrastructura, sectorul energetic, mediul de afaceri. Mai avem foarte mult de lucru şi contăm pe sprijinul partenerilor noştri de încredere", a menţionat Chiril Gaburici.

Referindu-se la nivelul de realizare a priorităţilor Foii de parcurs privind restructurarea sectorului feroviar şi Î.S. "Calea Ferată din Moldova" (CFM) pentru anii 2018-2021, conducerea întreprinderii a menţionat că documentul prevede iniţierea reorganizării prin separarea CFM în trei societăţi pe acţiuni independente pentru infrastructură, călători şi mărfuri. 

Totodată, este prevăzută crearea Agenţiei Feroviare, a Autorităţii de Investigare a Accidentelor, precum şi deschiderea pieţei feroviare din Moldova pentru actori privaţi şi atragerea noilor operatori feroviari.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Republica Moldova. Până astăzi, banca a investit aproape 1,3 mlrd. euro în ţară, în aproximativ 130 de proiecte în sectorul bancar, infrastructura sustenabilă, comerţul şi industrie agroalimentară. 

La momentul actual, în portofoliu proiectelor susţinute de BERD în Republica Moldova, cele mai multe resurse financiare s-au alocat dezvoltării infrastructurii - peste 60% şi sectorului energetic - aproximativ 20%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării