main logo
691

BERD: Transparența acționarilor din Moldova a ajuns la 70%

Transparenţa acţionarilor în băncile din Moldova a ajuns la 70%, în timp ce în 2014 acest indice constituia 16%, a declarat şefa Reprezentanţei Permanente a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Moldova, Angela Sax.

BERD: Transparența acționarilor din Moldova a ajuns la 70%Reprezentant BERD: Transparența acționarilor din Moldova a ajuns la 70%

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un interviu acordat ziarului "Logos-Press", printre principalele realizări ale anului 2018 bancherul a numit "consolidarea încrederii în sistemul bancar", transmite Știri.md.

"BERD a contribuit la intrarea pe piaţa Moldovei a unor actori puternici şi transparenţi, veniţi în două instituţii mari şi importante pentru sistemul bancar - Victoriabank şi Moldova Agroindbank. În prima bancă, Banca Transilvania din România, în care BERD deţine o cotă, a obţinut o participaţie de 32,9%. Astfel, BERD şi banca română au început să joace un rol-cheie în conducerea Victoriabank", a spus Sax.

Potrivit ei, la Moldova Agroindbank, un consorţiu format din BERD şi două companii investiţionale a cumpărat 41,09% din acţiuni şi a contribuit astfel la rezolvarea situaţiei de incertitudine cu acest pachet de acţiuni atât de serios în cea mai mare bancă din ţară.

"Achiziţionarea acestor pachete de către investitori previzibili şi cu autoritate a devenit un pas important spre transformarea sectorului bancar al Moldovei şi sporirea credibilităţii sale. Acest lucru a ajutat la extinderea numărului de bănci cu care lucrăm, acum sunt cinci în loc de două", a spus ea.

Bancherul a numit trei domenii prioritare pentru activitatea BERD în Republica Moldova: susţinerea sectorului bancar şi a investiţiilor în acesta pentru a deveni mai durabil, implementarea unor proiecte investiţionale majore şi sprijinirea reformelor desfăşurate în ţară.

Angela Sax a spus că toate reformele susţinute de BERD vizează îmbunătăţirea climatului de afaceri, stimularea activităţii investiţionale a companiilor locale şi străine.

"În acest context, trebuie recunoscut faptul că simplificarea administrării fiscale şi măsurile de reglementare a economiei au condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri. Introducerea cotei unice de impozitare, desigur, ar trebui să fie un factor de stimulare pentru business", a spus bancherul.

Angela Sax a remarcat că sarcinile BERD în Moldova "rămân neschimbate". Ea i-a felicitat pe cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dorindu-le lor şi Moldovei "prosperitate şi un an bun".

Infotag precizează: BERD este un investitor instituţional al Republicii Moldova. De la începutul activităţii în ţară, banca a investit mai mult de 1,2 miliarde de euro în peste 120 de proiecte în sectoarele financiar, agricol, energetic, infrastructură şi cel de producere. BERD este investitor în trei bănci din Moldova - Moldova Agroindbank, Victoriabank şi Mobiasbancă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării