main logo
539

BERD oferă un împrumut de 15 milioane de euro pentru ÎMM-urile din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda Moldova Agroindbank (MAIB) un împrumut de 15 mil. de euro destinat pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova.

BERD împrumută 15 milioane de euro pentru ÎMM-urile din R. MoldovaFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se comunică într-un document consolidat al proiectului, aprobat şi publicat în ajun pe site-ul BERD, transmite Știri.md.

Potrivit proiectului, împrumutul va fi acordat în trei tranşe egale de circa 5 mil. de euro cu o scadenţă de patru ani, inclusive un an perioadă de graţie.

Proiectul, aprobat în contextul răspunsului BERD la pandemia COVID-19, va permite MAIB să acorde împrumuturi IMM-urilor în scopuri de investiţionale pentru a moderniza tehnologiile şi echipamentele necesare pentru a îndeplini standardele UE privind calitatea produselor, măsurile de sănătate şi siguranţă şi protecţia mediului.

"MAIB va continua să-şi extindă portofoliul de produse destinat IMM-urilor, cu accent pe finanţarea investiţiilor prioritare DCFTA, ceea ce va duce la respectarea directivelor UE, contribuind la competitivitatea IMM-urilor din Moldova. Se aşteaptă ca MAIB să menţină calitatea adecvată a portofoliului", se arată în proiect.

Împrumutul va fi alocat în cadrul Programului pentru creşterea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din ţările Parteneriatului estic, care este o continuare a programului de finanţare mixtă DCFTA existent - Blended Finance Programme, care a fost dezvoltat pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

De asemenea, în proiectul prevede un grant în valoare de 2,25 mil. de euro pentru finanţarea stimulentelor investiţionale pentru subîmprumutaţii MAIB. Acesta va fi alocat din Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a UE.

BERD menţionează că Moldova Agroindbank este cea mai mare bancă sistemică din Republica Moldova cu active totale de 1,4 mlrd. de euro, capital total - 244 mil. de euro, portofoliu de credite - 732 mil. de euro. La 31 august 2020, MAIB deţinea o cotă de piaţă de 28%. 

La începutul lunii octombrie 2018, BERD, împreună cu un consorţiu de investitori (HEIM PARTNERS Limited - un consorţiu internaţional de investitori, din care pe lângă BERD, face parte Invalda INVL şi Horizon Capital - "I."), au achiziţionat 41,09% din acţiunile MAIB.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării