main logo
820

BERD: Licitație pentru achiziționarea energiei verzi în Moldova

În Moldova vor fi desfăşurate licitaţii pentru achiziţionarea energiei verzi. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) lucrează la organizarea unor licitaţii în Moldova pentru proiecte mari de energie regenerabilă.

BERD: Licitație pentru achiziționarea energiei verzi în Moldova

"Până la data de 10 mai, se acceptă cereri din partea consultanţilor pentru susţinerea desfăşurării licitaţiilor pentru energia curată în acest an şi, posibil, şi în anul viitor", se arată în comunicatul BERD, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

În cadrul licitaţiilor urmează a fi încheiate contracte pentru 80 MW de energie eoliană, 25 MW de energie fotovoltaică şi 8 MW de energie obţinută din biogaz. 

Licitaţii sunt deschise pentru proiectele cu o capacitate de la 1 MW şi mai mult, cu excepţia pragurilor minime pentru centralele eoliene de 4 MW.

La baza campaniei privind energia din surse regenerabile în Moldova se află intrarea în vigoare în luna martie a anului curent a unei noi legi care prevede construcţia unei capacităţi noi de generare a energiei verzi de până la 168 MW în întreaga ţară.

La sfârşitul anului 2018, în Republica Moldova au fost implementate peste 50 de proiecte solare cu o capacitate totală de 4 MW. În prezent, ecosistemul este dominat de seturi mici de panouri (în medie de 10 kW), instalate pe acoperişuri. 

Capacitatea instalaţiilor fotovoltaice în viitor nu se va limita la 25 MW, pe care Moldova doreşte să le pună la licitaţie în acest an şi în anul viitor. Alţi 15 MW vor fi menţinuţi printr-un sistem de tarife preferenţiale.

La sfârşitul lunii februarie, Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) a declarat că instalaţiile cu o capacitate de până la 4,5 GW de energie solară şi 21 GW de energie eoliană pot fi instalate în Moldova în condiţii financiare "atractive".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării