main logo
441

BERD: Curățarea sectorului bancar din Moldova nu a fost finalizată

Republica Moldova trebuie să continuie și în anul 2019 reformarea sectorul bancar și să își îndeplinească angajamentele-cheie în cadrul programului de reformă recomandat de Fondul Monetar Internațional, se arată în Transition Report publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

BERD: Curățarea sectorului bancar din Moldova nu a fost finalizatăBERD: Curățarea sectorului bancar din Moldova nu a fost finalizată

"Implementarea reformelor structurale și a politicilor macroeconomice convenite în cadrul programului este crucială pentru menținerea încrederii investitorilor și pentru primirea sprijinului financiar din partea partenerilor internaționali pentru dezvoltare", a declarat BERD, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

Totodată bancherii susţin că printre priorităţile cheie pentru anul 2019 finalizarea procesului de curăţare a sistemului bancar şi restabilirea cât mai curând posibilă la una dintre băncile sistemice din țară a capacităţii acționarilor de a participa la administrarea instituţiei.

"Pentru a asigura stabilitatea financiară, este necesară finalizarea eliminării acționarilor opaci şi la a doua cea mai mare bancă (Moldindconbank n.r.), care rămâne sub administrația temporară a Băncii Naționale a Moldovei", se arată în Raportul de tranziție 2017-2018 al BERD.

Potrivit BERD noul cadru de reglementare și de supraveghere trebuie să fie pus în aplicare în profunzime, iar acționarii netransparenți care sunt încă prezenți în structura de proprietate a unora dintre cele mai mari bănci ar trebui înlocuite cu investitori adecvați și corecți.

De notat că BERD a participat în acest an la tranzacţiile de preluare a două pachete importante la două dintre cele mai mari trei bănci din Moldova: Moldova-Agroindbank şi Victoriabank.

În consecinţă BERD a ajuns să fie acţionar direct sau indirect la trei mari instituţii financiare, jucând un rol decisiv în sistemul bancar moldovenesc. 

Mai adăugăm că la începutul acestei luni, BERD a revizit prognoza pentru creșterea economică a Republicii Moldova în 2018 la 4%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării