main logo
396

BEI: Cererea pentru credite a revenit. Condițiile se îmbunătățesc

"Cererea pentru împrumuturi şi-a revenit, iar condiţiile pentru oferta de finanţare au început să se îmbunătăţească", au concluzionat experţii Băncii Europene de Investiţii (BEI), care au publicat, în ajun, CESEE Bank Lending Survey.

BEI: Cererea pentru credite a revenit. Condițiile se îmbunătățescFoto: noi.md

Potrivit Infotag, raportul examinează strategiile băncilor internaţionale care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE), condiţiile de piaţă evaluate de băncile care operează în această regiune, transmite Știri.md.

"Cererea de împrumuturi în rândul gospodăriilor este mare, iar segmentul de investiţii ale companiilor în active fixe se revigorează. Condiţiile de împrumut se îmbunătăţesc, dar mai ales pentru gospodării, şi nu pentru afaceri.

În acelaşi timp, condiţiile sunt încă dure, mai ales pentru companiile mici", se arată în document.

Economistul-şef al băncii, Debora Revoltella, atrage atenţia asupra sprijinului internaţional şi naţional, despre care spune că a jucat un rol-cheie în menţinerea grupurilor bancare care operează în regiune după o stopare bruscă iniţială din cauza şocului COVID-19 din 2020.

Raportul spune că 40% dintre grupurile bancare care operează în regiunea CESEE caută să-şi extindă operaţiunile.

Cu toate acestea, rămân unele incertitudini şi riscuri negative.

Accesul la finanţare bancară pentru firme nu a fost încă simplificat. Grupurile bancare se aşteaptă că schimbările pozitive ale împrumuturilor problematice vor înceta.

Evaluarea creditării CESEE face parte din raportarea şi monitorizarea efectuate de BEI, FMI, BERD şi Banca Mondială în cadrul Iniţiativei de la Viena.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării