main logo
1513

Bătrânii din R. Moldova vor primi pensii mai mari începând cu 1 aprilie

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) comunică că din 1 aprilie 2020 toate pensile vor fi indexate cu 4,83%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani.

Bătrânii din R. Moldova vor primi pensii mai mari începând cu 1 aprilie

Potrivit CNAS, în total este vorba despre 682.194 de beneficiari, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Indexarea pensiilor este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii: toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Totodată CNAS precizează că mecanismul de indexare a fost aplicat și pentru plăţile capitalizate, îndemnizaţiile de dizabilitate survenite ca urmare a unui accident de muncă și boli profesionale şi compensaţiile băneşti lunare stabilite participanţilor la lichidarea consecințelor catastrofei de la C.A.E. Cernobâl.

Astfel din 1 aprilie, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1.131,46 de lei, adică va creşte cu 62 de lei, în urma aplicării coeficientului de indexare de 4,83% asupra cuantumului pensiei minime în vigoare până la această dată – de 1.079,33 lei.

Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi: în cazul unei dizabilităţi severe – 848,60 lei; în cazul unei dizabilităţi accentuate – 792,02 lei; în cazul unei dizabilităţi medii – 565,73 lei.

Ca urmare a indexării cu 4,83% mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 90,69 lei pentru 523.422 beneficiari.

Estimările făcute la aprobarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru 2020 arătau că dacă în anul 2019 pensia medie pentru limită de vârstă a constituit circa 1.773 de lei, apoi în 2020 va ajunge la 1.932 lei.

În acelaşi timp în cazul foştilor deputaţi, pensia medie ar urma să crească de la circa 5.237 lei la 5.663 de lei. Şi mai mult ar urma să crească pensiile foştilor judecători şi procurori.

Datele Ministerului sănătății, muncii și protecţiei sociale relevă că în anul 2020 pensia medie a judecătorilor va crește cu 10,5% și va ajunge la nivelul de 21.032 lei pe lună, cu circa 2.000 de lei mai mult decât cea din anul 2019 și de 11 ori mai mare decât pensia medie de vârstă din Republica Moldova.

Se prevede că şi pensia procurorilor va creşte semnificativ şi va ajunge în acest an la circa 17.500 lei pe lună, de două ori şi ceva mai mult faţă de nivelul din anul 2017. Autorităţile au însă de gând să modifice legislaţia şi să blocheze aceste majorări pentru judecători şi procurori.

Amintim că din acest an începe și implementarea inițiativei Partidului Socialiștilor (PSRM) de indexare de două or pe an a pensiilor, desfășurată sub bagheta președintelui Igor Dodon. Versiunea adoptată de Parlament la propunerea socialiștilor se deosebește, însă, radical de ceea ce a propus inițial Dodon și a acceptat Guvernul Chicu, astfel încât numărul beneficiarilor va fi mult mai mic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării