main logo
954

Bătălia pentru activele Asito. Un nou director la compania de asigurări

Fostă altădată cea mai mare companie de asigurări din Moldova, Asito are de cătvea zile un nou manager - Oleg Cârlan, despre care nu am putut afla nimic.

Bătălia pentru activele Asito. Un nou director la compania de asigurări

Acesta la înlocuit pe Eugeniu Şlopac, care a revenit la conducerea Asito în acest an, după o pauză de cinci ani, mai întâi ca preşedinte al Consiliului de administraţie, iar apoi ca preşedinte al Comitetului de conducere, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

O demisie cum semne de întrebare

El a fost manager al Asito până în mai 2013, dar o dată cu venirea unor noi acţionari în cadrul companiei, care, potrivit unor informaţii neoficiale, erau în afiliaţi afaceristului Veaceslav Platon, Şlopac a fost demis.

Acum două săptămâni Şlopac a plecat din funcţia de manager al Asito din proprie iniţiativă. El a refuzat să comenteze pentru Mold-street demisia sa.

La fel şi administraţia companiei Asito, dar şi reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). 

Potrivit unor surse la mijloc ar fi lupta pentru controlul asupra activelor bancare şi imobiliare deţinute de Asito, estimate la câteva sute de milioane lei.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, Asito ar fi semnat la finele lunii septembrie 2018, un contract de cumpărare a unui teren de peste 5 hectare din Chişinău, care anterior ar fi aparţinut companiei Finpar invest, afiliată lui Vladimir Plahotniuc.

Acţiunile Asito sunt de vânzare

Ma adăugăm că la începutul lunii octombrie la Bursa de Valori a Moldovei a fost vândut un pachet de 4,64% acţiuni ale Asito, care ar fi aparţinut lui Eugeniu Şlopac. Potrivit rezultatelor tranzacţiei, acţiunile au fost vândute la un preţ de aproape cinci ori mai mic decât valoarea nominală.

Costul acţiunilor a fost de 2,1 lei. Pentru acest pachet, cumpărătorii au plătit 452.839 de lei.

Totodată un pachet de 84,5% din acţiuni, ce a fost deţinut anterior de companii afiliate afaceristului Veaceslav Platon, este de vânzare deja de doi ani, dar nimeni nu se avântă să le cumpere. Ultima dată, acţiunile acestui pachet au fost scoase la vânzare la preţul de 6,12 lei per acţiune, dar nu au fost vândute.

Următoarea licitaţie ar urma să aibă loc în decurs de cinci zile începând cu 17 decembrie 2018, iar preţul este de 5,20 lei pentru o acţiune.

În 2016, CNPF a fost nevoită să introducă administrarea externă la companie, după ce s-a constatat că managerii au plecat de la Asito. CNPF a interzis companiei să presteze servicii, monitorizând implementarea tuturor obligaţiilor asumate.

La finele lunii iulie, acţionarii companiei Asito au decis schimbarea denumirii în Asito Direct, dar şi a adresei sediului central. În cadrul întâlnirii, acţionarii au aprobat raportul financiar anual al Asito pentru anul 2017 şi propunerea unuia dintre acţionari de a trimite o cerere către CNPF din partea adunării generale a acţionarilor pentru a autoriza reluarea activităţii de vânzare.

Asta ar semnifica revenirea la activitatea de asigurare, în prezent aceasta fiind suspendată. Deocamdată CNPF nu a adoptat nicio decizie în acest sens. 

Fostă altădată cea mai mare companie de asigurări din Moldova, Asito este astăzi una dintre codașele pieţei. Compania este implicată în numeroase procese judiciare, iar activele ei au fost sub sechestru până anul trecut.

În plus compania a rămas şi fără sediul ei istoric în urma unor tranzacţii dubioase. Totuşi Asito deţinea la începutul acestui an active de circa 278 milioane lei şi a finalizat anul trecut cu un profit de 5,4 milioane lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării