main logo
563

Băncile sunt pline de bani: Economiile populaţiei au crescut în 2019

Pe 31 decembrie 2019 valoarea depozitelor deţinute de băncile moldoveneşti a constituit 68,35 miliarde lei, în creştere cu 7,7% faţă de finele anului 2018, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Băncile sunt pline de bani: Economiile populaţiei au crescut în 2019

Două treimi din depozitele din bănci sunt ale populaţiei, iar restul le revin agenţilor economici, bugetului Republicii Moldova și bugetelor locale sau băncilor şi instituțiilor financiare nebancare, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Datele BNM relevă că stocul depozitelor populaţiei s-a majorat în 2019 cu aproape 4 miliarde de lei (+ 9,4%), în timp ce cele ale persoanelor juridice cu doar un miliard de lei (+ 4,4%). 

Din totalul depozitelor, cele în lei reprezintă 59%, iar în valută - 41% şi nu au înregistrat schimbări majore.

Este adevărat că stocul depozitelor în lei ale populaţie a crescut în 2019 cu 11%, în timp ce cele ale persoanelor juridice cu doar 2%.

Această evoluţie ar putea fi calificată drept o creştere a încrederii populaţiei în sistemul bancar. Aici însă e nevoie de precizarea că jumătate din aceste depozite sunt la vedere şi pot fi retrase oricând de populaţie, dacă se întâmplă ceva pe piaţă.

De exemplu o fluctuaţie mai mare a cursului de schimb a leului, aşa cum se întâmplă frecvent în Republica Moldova

Mai adăugăm că primele două bănci ca mărime de pe piaţa moldovenească deţin peste jumătate din toate economiile populaţiei şi agenţilor economici, iar primele patru bănci mai mult de 80%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării