2 dec, 2019 17:43
304
0
Banca Mondială: Alocaţiile sociale din Moldova sunt mici şi ineficiente
2 dec, 2019 17:43
304
0

Alocaţiile sociale acordate în Moldova sunt printre cele mai mici în regiune, iar acordarea lor sporadică generează îngrijorări privind eficienţa alocării.

Foto: IPN

Concluzia se regăseşte într-o analiză a Băncii Mondiale, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Principalul program direcționat, bazat pe estimarea veniturilor – Ajutor Social – are o acoperire extrem de redusă, prestațiile nu sunt adecvate și există puține stimulente pentru ca beneficiarii de asistență socială să se angajeze în câmpul muncii. Reconceptualizarea programului Ajutor Social și consolidarea legăturilor sale cu serviciile de activare și sociale ar spori eficacitatea și caracterul adecvat al programului", se arată în documentul BM.

Banca Mondială recomandă majorarea alocaţiilor pentru copii şi adulţii neputincioşi. 

"În cazul în care coeficientul pentru adulții apți de muncă ar fi redus la 0,5, iar coeficientul pentru adulții neputincioși și copii ar fi majorat până la 1 (menținând coeficienții suplimentari existenți pentru dizabilități), în cadrul aceluiași buget, rata generală a sărăciei ar scădea cu 2 pp, în timp ce sărăcia în rândul copiilor ar fi redusă cu 7 pp față de rata actuală de 20 procente", susţin specialiştii BM.

O altă recomandare a Băncii Mondiale constă în folosirea resurselor suplimentare disponibile pentru ajutorul social, dar nu pentru alocaţiile pentru perioada rece a anului. În acelaşi timp, specialiştii propun reducerea numărului de documente necesare pentru alocaţia socială.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter