main logo
970

Banca Mondială a evaluat din nou datoria de stat a Moldovei

O echipă a Băncii Mondiale a efectuat o evaluare complexă a operațiunilor de gestionare a datoriei de stat în Republica Moldova, utilizând indicatorii de performanță a instrumentului de Evaluare a Performanței în Gestionarea Datoriei (DeMPA).

Banca Mondială a evaluat din nou datoria de stat a Moldovei

Evaluarea a fost realizată în cadrul unui vizite în Republica Moldova, în perioada 9-17 iulie 2018, perioadă în care, echipa Băncii Mondiale s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a Moldovei, Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, Curtea de Conturi, Directoratul Liniei de Credit, dealerii primari și investitori, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Urmare a finalizării misiunii respective Ministerului Finanțelor va primi un raport al evaluării DeMPA. Ultima evaluare DeMPA pentru Moldova fost efectuată de către Banca Mondială în anul 2008. 

Misiunea de atunci a constatat că Moldova întruneşte cerinţele minime pentru gestionarea efectivă a datoriei în cadrul instrumentului DeMPA.

Totodată misiunea a identificat următoarele domenii care necesitau îmbunătăţire şi trebuiesc considerate drept priorităţi pentru reformare: calitatea strategiei de gestionare a datoriei, auditul, şi managementul riscurilor operaţionale (administrarea datoriilor şi securitatea datelor, precum şi segregarea sarcinilor, capacitatea angajaţilor, şi continuitatea operaţiunilor). 

DeMPA este o metodologie de evaluare a performanței gestionării datoriei publice, cu ajutorul a 14 indicatori care examinează o serie întreagă de funcții în domeniul gestionării datoriei de stat. Evaluarea fiind adaptată în baza cadrului PEFA – Cheltuielile Publice şi Raportarea Financiară.

De notat că la 31 decembrie 2008, soldul datoriei de stat constituia 11,6 miliarde de lei (69,75% - datoria de stat externă şi 30,25% - datoria de stat internă).şi reprezenta 18,5% din Produsul Intern Brut (PIB). 

Peste aproape 10 ani, pe 30 iunie 2018, datoria de stat a ajuns la circa 51 miliarde de lei, majorându-se de 4,5 ori şi reprezintă circa o treime din PIB.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării