main logo
1017

Avocat Regal britanic: Din nou Kroll nu a numit beneficiarii finali ai banilor

Avocatul regal britanic, James Ramsden, și de această dată a comentat al doilea raport al companiei Kroll, se arată într-un comunicat de presă.

Avocat Regal britanic: Kroll nu a numit beneficiarii finali ai banilorFoto: Știri.md

Potrivit lui, raportul II al companiei („Kroll 2”) nu este altceva decât o repovestire a primului raport publicat anterior, care a fost dur criticat și declarat neconvingător, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Expertul londonez și-a exprimat îngrijorarea în privința faptului că și în al doilea raport dovezile principale se întemeiază doar pe afirmații fără nicio bază factologică, dar care pur și simplu sunt repetate ca o axiomă.

Dânsul mai susține că experții companiei nici nu l-a intervievat pe unul din figuranții acestui dosar Ilan Șor, pe care însă, compania încearcă să-l prezinte drept principalul vinovat.

„Dl Șor nu are altă soluție decât de sine stătător, cu ajutorul echipei sale de avocați, să încerce să stabilească de ce Kroll a ignorat sistemul moldovenesc de justiție și intenționat a exclus opinia și argumentele acestuia care aveau legătură cu rolul său în investigație”, concluzionează avocatul regal britanic James Ramsden.

Amintim că Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public raportul Kroll 2. Raportul primit de Comisie și făcut public nu conține lista persoanelor implicate în frauda bancară, însă conține detalii despre cum a dispărut din sistemul bancar din R. Moldova un miliard de dolari SUA.

De asemenea, raportul Kroll 2 arată în detalii modul cum Banca de Economii a fost efectiv devalizată de un grup de companii denumit Șor. Anchetatorii americani au identificat 77 de firme diferite ce ar face parte din acest grup.

Toate deciziile de acordare a creditelor trebuiau să meargă prin aprobarea dosarelor de 4 direcții: creditare, valori, externe și contabilitate. Experții spun că, la ședințele board-ului, șefii direcțiilor nu erau invitați, iar deciziile erau luate în ciuda referințelor negative venite din bancă.

Raportorii Kroll au dat exemple concrete cum funcționarii BEM au prezentat riscurile la care se supune banca sau la acțiunile concertate a unor companii, sugestii care erau ignorate de board.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării