main logo
682

Avertizarea lui Chicu privind intenţia de a mări impozitul pe venitul salarial

Consilierul pe probleme economice al preşedintelui, Ion Chicu, a avertizat Guvernul cu privire la intenţia de a mări impozitul pe venitul salarial.

Avertizarea lui Ion Chicu privind intenţia de a mări impozitulFoto: Publika.md

Astfel, el a reacţionat la declaraţiile premierului Maia Sandu, care în cadrul unei emisiuni la televiziunea publică, a promis că va merge pe calea "impozitării progresive - cei care au mai mulţi bani să plătească mai mult, iar cei care au venituri mai mici - să plătească mai puţin".

Potrivit agenţiei Infotag, Ion Chicu a scris pe reţelele de socializare că mai întâi de toate e necesar de analizat sistemul de impozitare aplicat în ţările din regiune, transmite Știri.md.

"Poate înainte de a "străluci" cu idei geniale în domeniul fiscalităţii, ar fi bine de văzut care sistem de impozitare este aplicat în ţările din regiune? Poate ar fi bine mai întâi de întrebat românii, bulgarii, ungurii, toţi balcanicii şi încă mulţi alţii, de ce stau pe cota unică de 9-10% şi le arată reprezentanţilor FMI uşa, când vin cu propuneri de acest gen? Poate mai întâi e necesară analiza obiectivă a evoluţiei salariilor oficiale în economie în perioada de la introducerea cotei unice şi diminuării contribuţiei la BASS, înainte de a curma un trend pozitiv, inclusiv sub aspect de acumulări de venituri la buget", a spus Chicu.

Potrivit lui, aceste măsuri au permis majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale cu 500 mil. lei şi, ulterior, a fost posibil de economisit 800 mil. lei la bugetul de stat, din contul diminuării transferurilor spre BASS.

"Moldova pierde competiţia acerbă pentru forţa de muncă, or povara fiscală pe plăţile salariale, deşi diminuată semnificativ cu un an în urmă, rămâne încă înaltă. Orice intenţie de a majora impozitele pe salarii va avea drept consecinţă exodul masiv al forţei de muncă. Putem continua subexistenţa, stând pe creditele de la FMI, bineînţeles, dar eu nu vreau asta. Măcar pentru faptul, că nu vreau să las celor trei copii ai mei povara datoriilor moştenite de la noi", a conchis el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării