main logo
3329

Avertismentele unui oficial privind proiectul uriaș Arena Chișinău

Agenția Proprietății Publice (APP) a prezentat joi, 12 septembrie, o serie de constatări privind construcția Arenei Chișinău.

Avertismentele unui oficial privind proiectul uriaș Arena ChișinăuFoto: moldpres.md

Potrivit directorului general al APP, Eugeniu Moraru, Arena va avea o capacitate de 3.800 de locuri și va fi destinată în particular găzduirii unor competiții sportive, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Aceasta va mai include mai multe piscine, terenuri de tenis, aqua centru, spații comerciale și pentru servicii de alimentare publică, locuri de parcare. Costul total al proiectului este de 43 mln de euro, iar edificiul va fi amplasat pe un teren de 10 hectare.

Ion Potlog, consilier în Cabinetul ministrului Economiei, a precizat că a fost realizată o expertiză tehnică a proiectului pentru a stabili la ce etapă se află construcția Arenei. 

„Am constatat că procesele ce țin de planificarea proiectului, definirea obiectivelor și bugetarea nu au fost incluse toate în proiect. Astfel, atestăm că costul proiectului tinde să devieze foarte mult de la cele stabilite, ulterior o să vedem cu cât”, a precizat Potlog. 

El mai mai adăugat că în procesul de licitații au fost admise mai multe încălcări. Totodată, infrastructura de conectare a Arenei la utilități publice nu a fost planificată și bugetată, iar proiectarea și executarea căilor de acces către Arenă nici măcar nu a fost inițiată.

„Deci, până în prezent avem un teren trecut din domeniul public în cel privat. Asta înseamnă că, dacă statul nu va executa obligațiunile financiare, acest teren poate fi împărțit în loturi mai mici și privatizat. Avem un edificiu care sperăm că în curând va fi dat în exploatare, dar care practic nu este conectat la rețele de comunicație. 

Nu a fost gândit nici măcar un număr de personal necesar pentru gestiunea acestei Arene. Exploatarea Arenei nu poate aduce un venit suficient pentru achitarea datoriilor față de compania de construcții”, a menționat directorul APP.

La sfârșitul lunii august, dosarul evaluării proiectului a fost transmis către Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție, care ar urma să se expună asupra corectitudinii acțiunilor întreprinse în procesul de planificare, licitare, negociere și semnare a contractului de construcție.  

Construcția Arenei Chișinău a început în toamna anului trecut. Atunci, responsabilii au dat asigurări că lucrările vor fi finalizate în termen de 12 luni. La începutul lunii iulie curent, premierul Maia Sandu a solicitat efectuarea unei revizii tehnice și financiare a proiectului privind construcția Arenei, întrucât ar exista suspiciuni privind eventuale nereguli. Ulterior, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că o comisie specială va verifica implementarea proiectului de construcție. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării