main logo
500

Autoritățile Transnistriei promit credite cu o dobândă de 0%-1%

Întreprinderile transnistrene care au de suferit de pe urma instituirii stării de urgenţă vor putea contracta credite la o dobândă simbolică pentru completarea capitalului de lucru.

Autoritățile Transnistriei promit credite cu o dobândă de 0%-1%

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul Cabinetului de miniştri al regiunii, decizia corespunzătoare a fost aprobată luni de către prezidiumul guvernului regiunii, subliniind că aceasta este "o măsură anticriză şi pe termen scurt, dictată de circumstanţe excepţionale", transmite Știri.md.

Prim-ministrul Alexandr Martînov a menţionat că subiecţii economici, "în condiţiile critice actuale, se confruntă cu o scădere a cererii la producţie (în special, cei care efectuează exporturi), ceea ce reduce veniturile şi, ca urmare, nu au suficienţi bani pentru a finanţa remunerarea personalului, pentru a achita impozitele şi a plăti serviciile de utilităţi etc.".

"De aceea, pe toată perioada stării de urgenţă, întreprinderile ar trebui să aibă posibilitatea să primească împrumuturi bancare la o dobândă simbolică. Din rata totală a creditului, de 10-11%, statul îşi asumă 10% în cadrul programului de subvenţionare. Astfel, împrumutatul va primi bani ieftini - cu o dobândă de 0% sau 1%", a declarat vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Economice, Serghei Obolonik.

Potrivit vicepreşedintelui Băncii Centrale a regiunii (BCT), Alexei Melnic, la examinarea cererilor "trebuie stabilită o selecţie serioasă pentru a-i distinge clar pe cei care, într-adevăr, suferă pierderi semnificative şi au o nevoie vitală de credit şi cei care doresc să profite de şansa de a primi "bani uşori".

"Guvernul a rezervat aproximativ 60-70 mil. ruble în buget pentru creditarea întreprinderilor. Şi această sumă nu este finală. Introducem restricţii privind finanţarea programelor de stat, iar restricţiile sunt destul de substanţiale. Şi toate acestea au un singur obiectiv - susţinerea oamenilor, a producţiei, prevenirea şomajului brusc şi scăderea veniturilor reale. Cât va costa, atât vom finanţa. 

Nu avem altă alegere. Nu putem admite situaţia când şeful întreprinderii, din intenţii bune, le spune angajaţilor: scuzaţi, nu avem cu ce plăti, mergeţi în concedii din cont propriu, demisionaţi sau faceţi altceva. Iată aceasta va fi deja un colaps. De aceea, la această etapă, statul trebuie să depună toate eforturile pentru a preveni acest lucru", a declarat premierul.

El a subliniat că se face tot posibilul pentru ca această situaţie de criză, provocată de coronavirus, să nu dureze mult timp şi, de îndată ce se va opri, această măsură anticriză va înceta să funcţioneze".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării