main logo
3380

Autobuzele aduse în Chișinău, mai scumpe decât cele din Tadjikistan

Primăria municipiului Chişinău anunță că miercuri, 20 februarie, a fost semnat contractul de achiziționare a 31 de autobuze marca Isuzu Citiport de la o firmă offshore, ca urmare a desemnării câștigătorului la concursul desfășurat pe 8 februarie.

Autobuzele aduse în Chișinău, mai scumpe decât în Tadjikistan

Asta chiar dacă compania BMC Truck & Bus, care a fost descalificată din licitația pentru autobuze a contestat rezultatele acestuia la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cu 50% mai scumpe decât în Tadjikistan

Prețul anunțat de primărie și de compania câștigătoare este de 130.000 de euro. În același timp doi ani în urmă, primăria Dușanbe din Tadjikistan a cumpărat direct de la producătorul Anadolu Isuzu, autobuze Isuzu la un preț de doar 85.715 euro, adică circa 50% mai ieftin decât Primăria Chișinău.

Potrivit primăriei, contractul în valoare de 78 milioane lei a fost încheiat între Parcul Urban de Autobuze (PUA) și offshorul Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

Vitalie Copaci, șeful PUA a menționat că achiziția prevede unități noi, lucru specificat în garanția distribuitorului. „Avem garanția dealerului că autobuzele sunt noi, anul de producere 2017-2018, ceea ce a fost prezentat în oferta furnizorului. N-a fost prioritar achiziționarea celor mai ieftine autobuze din aspect juridic, dar evaluarea a fost din punct de vedere tehnico-economic", a precizat directorul PUA.

Serghei Daradur, reprezentant oficial al Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri în Republica Moldova, a susținut că prețul autobuzelor pentru Chișinău este mai avantajos decât cel oferit pentru livrări în alte state europene. „Asemenea model de autobuz a fost vândut în România, Azerbaijan și Țările Baltice, cu 150 - 200.000 euro per unitate, față de 130.000 de euro pentru Moldova", a afirmat acesta.

Amintim că vineri, 8 februarie, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preţ – 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze.

O investigație Mold-Street arată că firma are în calitate de fondator pe Kazim Erarslan (99%), care este asociat și la compania moldovenească Paynet Services SRL, ce deține licență de emitent de monedă electronică, dar şi la alte afaceri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării