main logo
745

Au fost majorate accizele la produsele din tutun. Producători, indignați

Procesatorii de tutun din Moldova sunt intimidaţi de intenţia autorităţilor de a majora accizele la produsele din tutun, de la 1 ianuarie 2022.

Au fost majorate accizele la produsele din tutun. Producători, indignațiFoto: unyenethaber.com

Potrivit agenţiei Infotag, aceştia regretă că Ministerul de Finanţe nu a ţinut cont de argumentele lor, transmite Știri.md.

Autorităţile fac legătură între majorarea accizelor, ocolind calendarul stabilit anterior de creştere a acestora, de obligaţiile Republicii Moldova de a armoniza legislaţia naţională cu normele europene. Dar legislaţia europeană presupune o taxare diferenţiată a produselor din tutun.

"Astfel, în conformitate cu Directiva 2011/64/UE, acciza minimă la ţigări trebuie să fie de minim 90 de euro la 1.000 de bucăţi, pentru trabucuri şi – 5% din preţul de vânzare cu amănuntul sau 12 euro pentru 1.000 de bucăţi, iar pentru tutun tăiat fin destinat rulării în ţigarete – 60 de euro pe 1 kg", notează procesatorii de tutun.

Operatorii de piaţă notează că situaţia este agravată de faptul că modificările prevăd stabilirea unor noi cote de accize la trabucuri şi ţigări.

"41% din valoarea lor, dar nu mai puţin de 959 lei (în 2022) şi 41%, dar nu mai puţin de 1.103 lei (în 2023). Aceasta presupune egalizarea accizelor pe grupa trabucurilor şi ţigărilor cu accizele la ţigări", notează operatorii de piaţă.

Ei consideră că "interpretarea eronată a normelor europene loveşte producătorii locali, a căror pondere în producţia de trabucuri a început să crească abia recent. Apariţia trabucurilor, o categorie nouă şi accesibilă de produse din tutun, a atras o parte din piaţa ilegală a ţigărilor, asigurând o creştere a veniturilor fiscale prin reducerea consumului de produse din umbră."

Acest lucru este dovedit de analiza pieţei, conform căreia volumul pieţei ilegale pe an a scăzut de la circa 5% la 2%. (Citiţi mai multe despre acest lucru pe site-ul agenţiei Infotag – www.infotag.md – în articolul despre piaţa de tutun din Republica Moldova la rubrica "Economie").

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării