main logo
706

Au apărut primele monede de 1 şi 2 lei. Cum puteţi face rost de ele

Banca Națională (BNM) a pus deja în circulaţie monedele în valoare de 1 și 2 lei. Câţiva utilizatori de Internet au postat pe reţele de socializare şi primele poze cu acestea.

Au apărut primele monede de 1 şi 2 lei. Cum puteţi face rost de eleAu apărut primele monede de 1 şi 2 lei. Cum puteţi face rost de ele

Potrivit Băncii Naţionale, monedele cu valori nominale de 5 şi 10 lei, vor apărea în circulație mai târziu - spre sfârșitul anului 2018, scrie publika.md.

Punerea în circulație a acestora  va optimiza utilizarea banilor în numerar din Republica Moldova conform celor mai bune practici internaționale în domeniul circulației monetare.

Adițional, înlocuirea treptată a bancnotelor de valoare mică cu monede de metal va permite economii substanțiale ale costurilor de producție suportate de BNM. La cost similar per unitate, monedele au o durată de viață de cel puțin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare nominală mică. Introducerea monedei de 2 lei va simplifica suplimentar achitările zilnice.

Toate monedele moldovenești cu excepția celei de 50 bani sunt confecționate din aluminiu, cele de 50 bani până la 2 februarie 1998 la fel erau confecționate din aluminiu, după care au început să fie confecționate din oțel placat cu alamă.

Comode și ușoare, noile monede sunt prietenoase mediului ambiant și pot fi reciclate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării