main logo
768

ASP a retras licența unei firme pentru activitatea magazinelor duty free

Agenţia Servicii Publice (ASP) a retras licenţa de activitate a magazinelor duty-free, eliberată companiei "Altai" SRL din regiunea transnistreană.

ASP a retras licența unei firme pentru activitatea magazinelor duty-freeFoto: infotag.md

Surse din cadrul ASP au comunicat agenţiei Infotag că licenţa a fost retrasă în urma a două sesizări din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate, din 5 iulie şi 16 iulie, dar şi ca urmare a constatării "nerespectării condiţiilor de licenţiere", prevăzute în art. 951 alin. 5 din Codul Vamal, transmite Știri.md. 

Potrivit acestui articol, "mărfurile admise spre vânzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal. Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje şi în cantităţi uzuale pentru comerţul cu amănuntul".

Despre această decizie a fost informat Corpul de Control al prim-ministrului, agentul economic, precum şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, Serviciul Vamal, dar şi Serviciul Fiscal de Stat.

Potrivit ASP, agentul economic "Altai" nu mai activează, informaţia fiind confirmată de către Serviciul Vamal. Totodată, compania este obligată ca în decurs de 10 zile lucrătoare să restituie licenţa de activitate, termenul-limită fiind 29 iulie.

După cum a comunicat anterior Infotag, vinerea trecută, Parlamentul Moldovei a interzis activitatea magazinelor duty-free în regiunea transnistreană, introducând modificările corespunzătoare la Codul Vamal. Potrivit ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţă, în primele cinci luni ale anului curent, prin magazine duty free din regiunea transnistreană au fost vândute circa 1 miliard de ţigări. O cantitate similară de ţigări au fost importate în Moldova în prima jumătate a acestui an.

"De fapt, volumul vânzărilor în cele trei magazine duty-free din regiunea transnistreană este egal cu volumul total al pieţei de consum din Moldova. În pofida insistenţei partenerilor externi de dezvoltare, clasa politică aşa şi nu a abrogat din 2015 prevederile în cauză, care generează contrabandă şi venituri ilegale, folosite pentru a finanţa anumite grupuri de interese", a menţionat ea.

Infotag precizează: Compania "Altai" a fost înregistrată la Camenca şi a obţinut prima licenţă pentru activitatea magazinelor duty-free pe 30 noiembrie 2015 pentru o perioadă de până la 29 mai 2016, plătind pentru aceasta 3.575 lei. La sfârşitul anului 2017, compania a intrat în topul celor mai mari zece contribuabili ai Transnistriei, transferând peste 40 mil. ruble ($3 mil.) la bugetul autoproclamatei RMN. În total, compania avea cinci magazine la punctele de control cu Transnistria.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării