353
0
Asociaţia restaurantelor a adresat o scrisoare către FMI
353
0

Asociaţia Naţională a Restaurantelor din Moldova a adresat o scrisoare către Fondul Monetar Internaţional cu solicitarea a de iniţia un dialog cu privire la decizia Guvernului de a majora cota TVA pentru sectorul HoReCz de la 10 la 20%.

Foto: MAR

Reprezentanţii asociaţiei susţin că decizia de dublare a cotei, precum şi mediul dificil în care activează operatorii creează premise pentru aceştia, precum România sau Ucraina unde cota TVA este de 4 ori mai mică, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

În scrisoare se menţionează că aprobarea deciziei, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate şi gaz, vor avea efect negativ atât pentru consumatorii de rând, cât şi pentru angajaţii din acest sector. 

Asociaţia Naţională a Restaurantelor susţine că începând cu 1 octombrie 2018, când a fost aprobată cota TVA de 10% pentru restaurante, hoteluri şi cafenele, au fost înregistrate mai multe realizări pozitive, cum ar: fi majorarea salariilor, menţinerea preţurilor la serviciile prestate, menţinerea la acelaşi nivel a contribuţiilor la bugetul de stat, cu potenţial de creştere pe viitor.

La fel, se menţionează că, din punct de vedere regional, TVA-ul propus de 20% pentru serviciile de alimentaţie publică ar fi printre cele mai înalte din Europa.

În acest context, Asociaţia MAR a solicitat iniţierea unui dialog până la ratificarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, pentru oferirea posibilităţii expunerii poziţiei HoReCa.

Amintim că marţi, 23 iulie, noua conducere a ministerului finanţelor au anunţat o serie de schimbări în politica fiscală pentru a acumula mai mulţi bani în bugetul de stat. 

Printre acestea se numără majorări de taxe şi accize, eliminarea scutirilor fiscale pentru cei cu salarii mari, dar şi anularea scutirilor pentru tichetele de masă. 

Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 şi au fost coordonate cu Fondul Monetar Internaţional.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter