main logo
516

Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută efortul autorităților din țară

Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută implicarea autorităţilor Moldovei în soluţionarea problemelor din domeniu şi decizia de a reveni la preţurile de achiziţie valabile pe piaţă înainte de monopolizarea acesteia.

Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută efortul autorităților din țarăFoto: agora.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se menţionează într-o declaraţie a asociaţiei, care îndeamnă Guvernul să continue eforturile pentru îmbunătăţirea legislaţiei, ţinând cont de realităţile pieţelor locale şi internaţionale, precum şi pentru încetarea cauzelor penale pornite nelegitim împotriva mai multor membri ai asociaţiei, transmite Știri.md

"Pe lângă comisia pentru analiza monopolului privind exportul nucilor, în cadrul Guvernului a fost format un grup de lucru, format din profesionişti, care, împreună cu asociaţia, examinează în prezent toate aspectele pieţei nucului şi elaborează propuneri concrete de ordin legislativ, regulatoriu pentru eliminarea gravelor deficienţe a ramurii", menţionează autorii documentului.

Potrivit lor, membrii asociaţiei, printre care nu se regăsesc monopoliştii de odinioară, au început deja achiziţiile de nuci în acest an cu preţurile caracteristice pieţei de până la monopolizarea ei.

După cum a informat anterior Infotag, în 2016, în perioada guvernării Partidului Democrat, exportul de nuci a scăzut brusc - cu 35% sau cu 300 mil. lei, iar preţul de achiziţie s-a prăbuşit cu peste 50%. Această criză a provocat numeroase probleme exportatorilor şi populaţiei, pentru care vânzarea nucilor era o sursă importantă de venit. Comisia parlamentară special creată a aflat că această situaţie a fost facilitată de o comisie creată de fostul premier şi vicepreşedinte al PDM, Pavel Filip, sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, evaziune fiscală, falsuri în acte de achiziţie şi contrabandă cu nuci.

Cu ajutorul acesteia, companiile specializate în exportul nucilor au fost sancţionate pentru că nu completau actele de achiziţie. Seria de controale a blocat activitatea companiilor, în rezultatul acestora au fost sechestrate mii de tone de nuci, iar numeroase companii s-au autolichidat. Totodată, chiar dacă companiile aveau documente de achiziţie, acestea erau recunoscute drept false, deoarece vânzătorul refuza să confirme actul vânzării. 

Tot atunci au apărut anumiţi facilitatori, care se obligau să rezolve problema contra unei sume de bani. Comisia parlamentară a primit confirmări asupra existenţei unor persoane şi structuri care cereau $10 mii pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat sau $0,5 pentru fiecare kilogram. Preţul de achiziţionare a scăzut brusc, de la 120-140 lei până la 40 lei de kilogram. De această situaţie au prof itat alte companii, care au majorat brusc exportul de nuci.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării