main logo
557

Armașu spune de ce băncile din Moldova au ajuns în mâinile investitorilor străini

O mare parte din băncile moldoveneşti au ajuns în mâinile investitorilor străini din cauza că lipsesc investitorii naţionali.

Armașu spune de ce băncile din Moldova au ajuns la investitorii străiniFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag această explicaţie a fost oferită de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu, miercuri, la şedinţa Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, transmite Știri.md

"Eforturile de creştere a transparenţei acţionarilor presupuneau eliminarea investitorilor toxici, care s-au făcut deja, precum şi atragerea altor investitori în locul lor. În acest proces, au fost blocate pachete mari de acţiuni a două bănci sistemice, Moldova Agroindbank şi Moldindconbank. Acestea sunt pachete foarte mari cu o valoare de piaţă înaltă, de aceea BNM şi alte instituţii de stat au început să caute investitori. La nivel naţional nu am putut găsi investitori care ar dispune de capital suficient de mare şi ar corespunde cerinţelor legislaţiei bancare", a spus el.

Potrivit lui Armaşu, în cazul venirii unor investitori străini de nivel strategic, cum ar fi băncile internaţionale, se poate spune că s-a reuşit atragerea unui investitor cu un nivel de risc redus.

"Un moment pozitiv este faptul că noi nu avem un nivel sporit de concentrare, iar piaţa rămâne competitivă, deoarece băncile aparţin unui număr mare de investitori diferiţi. Aceasta este o condiţie importantă pentru dezvoltarea în continuare a sectorului bancar", a spus Armaşu.

Deputatul fracţiunii Partidului Socialiştilor, Petru Burduja, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu concentrarea băncilor moldoveneşti în mâinile investitorilor străini, deoarece politica monetar-creditară şi politica economică pot fi dictate de persoane din afara ţării.

De asemenea, el presupune mijloacele din miliardul furat s-au întors în Moldova sub formă de plată pentru pachetele de acţiuni ale băncilor locale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării