main logo
369

Armaşu: R. Moldova a început discuţiile cu FMI pentru o nouă finanţare

Autorităţile Republicii Moldova au început discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) privind un nou program de finanțare, a declarat Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Armaşu: R. Moldova a început discuţiile cu FMI pentru o nouă finanţareFoto: moldpres.md

Totodată, în ceea ce privește sectorul financiar-bancar, şeful BNM a spus că „suntem în cadrul unui exercițiu de evaluare a siguranței băncii centrale (Safeguard Assesment)”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

„Această evaluare este o etapă obligatorie pe care o parcurge orice bancă centrală din perspectiva aprecierii detaliate a guvernanței și a mecanismelor de control aplicate de către aceasta, până la aprobarea de către FMI a asistenței financiare propriu-zise. Aceste rezultate, evaluarea tuturor politicilor macroeconomice, precum și evoluția economiei reale vor fi  luate în calcul la stabilirea asistenței de care va beneficia Republica Moldova în următorul program”, a relevat Octavian Armaşu.

Potrivit oficialului, „este cert că viitorul acord va fi pus în noul context pe fundalul pandemiei  COVID-19, deoarece la nivel global există o altă realitate economică”. „Totuși, programele cu FMI nu vizează evoluții pe termen scurt, ci contribuie la construirea cadrului macroeconomic sustenabil care să faciliteze refacerea economică și consolidarea bunăstării pe termen lung”, a estimat Armaşu.

„Voi aminti că în cadrul programului precedent, care s-a încheiat în martie curent, FMI a apreciat pozitiv progresele în reformarea sectorului bancar și a remarcat necesitatea continuării eforturilor de monitorizare a activității băncilor, conform noului mecanism de supraveghere bancară, de perfecționare a cadrului de prevenire și de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a eforturilor suplimentare în atenuarea riscurilor generate de sectorul financiar nebancar”, a explicat, la solicitarea Moldpres, guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării